• Pančevka Mina Abramović, šminkerka u Los Anđelesu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Mina Abramović, Pančevka koja je ne tako davno spakovala kofere i otišla u Los Anđeles, cenjena i jedna od najpoznatijih šminkerki sa ovih prostora, govorila je za 013info o razlozima zbog kojih se opredelila za profesiju kojom se bavi, o tome kako je izgledao razvojni put njene karijere, o lepim i teškim stvarima koje prate njen poziv, kao i o odlasku u SAD.
     
    Kad si tačno i zbog čega počela da se baviš šminkanjem?
     
    – Prošlo je već 17, 18 godina. Dok sam bila mala, mislila sam da ću nastaviti stopama moje mama i da ću završiti Likovnu akademiju. Međutim, nakon završene srednje škole i nepoloženog prvog  prijemnog ispita na Akademiji, ideja o mojoj budućnosti krenula je u drugom pravcu. Uvek sam volela da šminkam drugarice, a i sebe sve dok nisam time profesionalno počela da se bavim. Moja soba je bila preplavljena magazinima o modi, odakle sam često kopirala različite stilove šminkanja. Ne znajući ni kakve škole postoje kod nas, a nije ih bilo baš puno krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, ipak sam odlučila da bi možda bilo najbolje da se bavim šminkanjem 
     
    Kako je izgledao početak i razvojni put tvoje karijere?
     
    – Prvo sam završila jednogodišnju školu za kozmetiku „Matis”, a nakon toga četvorodnevni kurs kod jednog, u to vreme poznatog italijanskog šminkera. Kad sam ja počinjala, moj posao nije bio toliko razvijen kao danas, pa mogu slobodno reći da sam imala veliku sreću da odmah na početku uđem u najbolje krugove svoje profesije. Veliku pomoć i ljubav pružio mi je sada pokojni Ivan Kukulj, šminker koji je radio na BK televiziji. Otvorio mi je vrata i bez ikakvog uvida u moj rad, dao mi je priliku da se zaposlim tamo. Pored toga, često me je slao na razna snimanja kao njegovu zamenu, gde sam stekla ogromno iskustvo. Neretko me je „bacao u vatru”, ali to mi je dosta pomoglo. Zbog toga, danas mogu da se snađem u svakakvim profesionalnim situacijama. Malo pre nego što se razboleo, pitala sam ga kako je mogao da me zaposli na televiziji koja je bila baš velika u to vreme, bez prethodnog uvida u moj rad. Odgovorio mi je kako mi je nekako verovao. Mnogo mu hvala na tome! Moj razvoj je bio veoma spor, a kad kažem spor, mislim na dostizanje slave. Radila sam mnogo, ostajala na snimanjima i po 24 sata, a onda išla da radim svadbe. Ali, i onda kad sam postala malo poznatija u svojim krugovima, trudila sam se da budem lojalna i da zadovoljim sve svoje klijente.
     
    Radila si za mnogobrojne modne magazine, televizije, revije…U čemu od navedenog si  pronašla sebe?
     
    – Uporedo s tim što sam bila zaposlena na BKTV, a posle na TV Avala, bila sam i freelancer, iliti slobodnjak. Radila sam na raznim setovima kao što su reklame, zatim svadbe, rođendane, ni sama više ne znam šta sve. Ono što najviše volim to su editorijali i kampanje za modne dizajnere. Tu mogu pokazati svu svoju kreativnost i to bih mogla raditi svakog dana, ali vrlo često se editorijali za magazine ne plaćaju, pa shodno tome moram prihvatati i manje kreativne poslove, jer računi se neće sami platiti.
     
    Koji je najlepši, a koji najteži deo tvog posla?
     
    – Moj posao, ako ga dobro radiš, može pomoći u podizanju ženskog samopouzdanja. Svaka žena voli da bude lepa i glamurozna, barem na jedan dan! A kada vidim da su klijentkinje zadovoljne, automatski i meni to podiže samopuzdanje i čini me srećnom, jer znam da sam dobro uradila posao. S druge strane, moj posao je prilično naporan. Konstantno sa sobom vučem po 20 kilograma šminke, a sada je tu i ring light. Zatim, stojim ponekad u veoma nezgodnim pozama, što negativno utiče na leđa, a posebno poslednjih godina kada niko ne može da živi bez telefona, pa mi se često dešava da klijentkinja neprestano tipka na telefonu dok je šminkam. Takve situacije me izbacuju iz takta i još uvek nisam smislila lep način kako da im kažem da mi otežavaju posao. Vreme će učiniti svoje, kaže Mina kroz smeh.
     
    Koliko je bilo teško otići u SAD, da li si se dvoumila u vezi sa odlaskom?
     
    – Ne mogu reći za sebe da sam avanturista i da volim stalno nešto da menjam, ali iz mojih postupaka proizilazi da sam takva. Mislim da sam samo želela neku promenu ili sam možda previše gledala američke filmove kad sam bila mala, pa sam želela tamo da živim. Ali, nije sve kao na filmu. Jedino što ovde stvarno nikada ne znaš šta može da ti se desi, jedan dan si niko, a sutradan možeš da budeš zvezda! Nije mi bilo teško da odem, nisam se dvoumila, jer sam mnogo vremena i novca uložila u preseljenje. Težak period je nastao kada sam došla u Los Anđeles. Novi ljudi, drugačiji mentalitet. Svakodnevno apliciranje preko interneta za posao. Teško je bilo i još uvek je ponekad teško.
     
    Da li si zadovoljna svojim angažmanom u Los Anđelesu, šta trenutno radiš?  
     
    – Ubrzo nakon što sam se preselila, preko svoje drage prijateljice Nine Seničar, upoznala sam stilistkinju Orettu Corbelli, s kojom već godinu dana sarađujem na raznim projektima kao što su editorijali i fotografisanje za različite modne brendove. Pored toga, radim i u jednom salonu kao šminker. Vlasnik je poznati frizer Glenn Nutley, inače frizer Britney Spears, tako da mi i on dosta pomaže oko razvijanja moje karijere ovde. Svaki početak je težak, pa i moj. Moraš mnogo da radiš, da ostvaruješ konekcije, jer se ovde sve oko toga vrti. Još uvek sam na početku, ali nadam se da će sve ići u pravcu u kom želim da ide. Kući uvek mogu da se vratim. Tek sada kada sam otišla vidim koliko falim ljudima, ljudima iz posla. Svakodnevno dobijam poruke od svojih klijenata i kolega kako im nedostajem.
     
    Kolika je i u čemu je razlika u obavljanju tvog posla u Srbiji i SAD-u?
     
    – Prva i osnovna razlika u poslovanju je ta što si ovde plaćen na vreme, nekad odmah nakon završenog posla, ali najviše dve nedelje po obavljenom projektu, što naravno nije slučaj u Srbiji. Kod nas je rok 60 dana, a to umeju i da prekorače, a ponekad i da te ne plate. Druga vrlo bitna razlika je ta što se ovde vreme rada jako poštuje i ako eventualno ostaješ prekovremeno, to ti se duplo plaća. Barem kada je moj poziv u pitanju, ovde uglavnom sve funcioniše preko agencija, pa sam ja trenutno u potrazi za istom. Nadam se da ću uskoro naći agenta i da će moj život krenuti uzlaznom putanjom.
     
    Kakve planove imaš za budućnost?
     
    – Pa baš konkretnih planova za budućnost nemam. Kao što sam već pomenula, želim da potpišem ugovor sa nekom agencijom. Ali, suštinski jedino što želim jeste da budem zdrava, a zdrav čovek može sve!

    Mina Abramović, Pančevka koja je ne tako davno spakovala kofere i otišla u Los Anđeles, cenjena i jedna od najpoznatijih šminkerki sa ovih prostora, govorila je za 013info o razlozima zbog kojih se opredelila za profesiju kojom se bavi, o tome kako je izgledao razvojni put njene karijere, o lepim i teškim stvarima koje prate njen poziv, kao i o odlasku u SAD.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]