• Najtopliji deo leta tek počinje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Prema rečima meteorologa, pred nama je najtopliji deo leta. RHMZ je danas ponovio upozorenje na visoke temperature na području Srbije do 14. avgusta.

     
    Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da bi u poslednjim danima pred osveženje koje dolazi 14. ili 15. avgusta temperatura u nekim mestima mogla da dostigne i 38 stepeni, pre svega na jugu Srbije. Navodi i da je slab dašak vetra i da zbog toga neće biti ublažena sparina.
     
    Kada je o izgledima vremena do kraja avgusta reč, kaže da se očekuje da će u periodu od 14. do 20. avgusta temperature biti između 28 i 32 stepena, uz ređu pojavu pljuskova. Nakon 20. avgusta opet se očekuje blagi porast temperature.
     
    Prema rečima meteorologa RHMZ-a Slobodana Sovilja, u avgustu se u našoj zemlji očekuje više od 15 tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni. Navodi da će do nedelje temperature biti u porastu, ali da je u noći između četvrtka i petka moguće prolazno kratkotrajno naoblačenje koje će ponegde usloviti prolazne pljuskove sa grmljavinom.
     
    „Tako da će u petak i subotu biti malo niža temperatura sa maksimalnim vrednostima između 33 i 34 stepena. U nedelju i početkom sledeće sedmice biće ponovo veoma toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom koja će prelaziti 35 stepeni“, naveo je Sovilj.
     
    Kako je objasnio, veoma topao vazduh stiže sa severa Afrike preko Sredozemlja do Balkanskog poluostrva i Srbije, što uslovljava nagli porast temperature. Za avgust se prognozira da će prosečna temperatura biti za dva stepena viša od proseka što, dodaje Sovilj, znači da se očekuje više tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni.
     
    „Procene su da će biti između 15 i 20 takvih dana na teritoriji Srbije uz prosečnu količinu padavina. Međutim, u prvih četiri dana avgusta pala je značajna količina kiše, samo na području Beograda više od 50 litara po kvadratnom metru za 24 sata, tako da u narednih 10 do 15 dana neće biti većih padavina“, kaže Sovilj.
     
    Krajem avgusta se ponovo mogu očekivati povremena kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Nakon 20. avgusta opet se očekuje blagi porast temperature.
     

    Prema rečima meteorologa, pred nama je najtopliji deo leta. RHMZ je danas ponovio upozorenje na visoke temperature na području Srbije do 14. avgusta.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija