• Deset stvari koje nikada ne biste smeli da radite svom automobilu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nekoliko je pravila kojih bismo se trebali držati ukoliko želimo vozilima da produžimo vek trajanja.

    Ne preterujte s pumpanjem guma

    Internet je prepun svedočanstava ljudi koji su jednostavnim pumpanjem guma do maksimuma povećali maksimalnu brzinu. Ono što su prećutali jeste da se gume tako brže troše, da je duži zaustavni trag, a i vožnja je grublja. I troškovi će biti veći zbog bržeg trošenja i nepravilnosti u vešanju.

    Preporučeni pritisak u gumama obično je naveden na plakatu unutar okvira vozačevih vrata i toga se treba držati. Pumpanje do maksimalnog pritiska preporučuje se samo ako vozite veliki teret, nakon čega bi gume trebalo izdušiti. Vožnja normalnim opterećenjem s gumama koje su previše napumpane smanjuje otpor kod kotrljanja, što može povećati brzinu, ali je vrlo opasno zbog mogućnosti proklizavanja na mokrom putu te većih udarnih vibracija, pa ni vožnja neće biti ugodna, piše 24 sata.

    Ne koristite pogrešan antifriz

    Upotreba odgovarajućeg rashladnog sredstva presudna je za dug vek motora i delova rashladnog sistema. Preporučena vrsta antifriza navedena je obično u priručniku za automobil. Ako koristite pogrešnu tečnost ili pomešate dve vrste tečnosti, možete izazvati kvar na vodenoj pumpi, radijatoru, cevi grejača i jezgri grejača

    Uzrok tome je što su tečnosti koje sprečavaju koroziju dizajnirane da budu kompatibilne s metalima koji se koriste u motoru i rashladnom sistemu. Takođe, svaki takav paket mora odgovarati vrstama plastike i gume koje se koriste u cevima u određenom motoru.

    Ako mešate različite tečnosti, možda neće odgovarati, pa se čak može smanjiti učinak rashladnog sredstva, a na starijim modelima i oštetiti glava motora.

    Ne mešajte tečnost za kočnice i tečnost za servo

    Posuda za tečnost za servo sistem izgleda gotovo poput posude tečnosti za kočnice pa se greške događaju i češće nego što mislite. Dodate li pogrešnu tečnost u bilo koji sistem, napravićete sebi veliki trošak zbog popravke. Može dovesti do kvara sistema za kočenje.

    Da biste ispravili grešku, gotovo celi sistem kočenja treba zameniti. S druge strane, kočiona tečnost nije mazivo, pa ako je ubacite u rezervoar servo volana, može dovesti do kvara zupčanika.

    Ne koristite „univerzalnu“ tečnost za servo

    Nekoliko proizvođača tečnosti tvrdi da ima „univerzalne“ proizvode, no proizvođači automobila se ne slažu s tim, jer nema načina da jedna tečnost udovolji različitim, često i međusobno isključivim zahtevima za svaki sisetm servo volana koji se danas koristi.

    Evropski, japanski i američki proizvođači automobila proizvode ih uz razlike na tim sistemima koje se menjaju iz godine u godinu, pa je najmudrije koristiti preporučenu tečnost za servo koja je navedena u knjižici s uputstvima za korišćenje automobila.

    Ne isključujte baterijski kabl za testiranje alternatora

    Nekada ste taj kabl mogli isključiti kako biste testirali alternator. Ako je motor i dalje radio, to je bio znak da alternator radi, no to je test koji nikada ne smete isprobati na modernom automobilu ili kamionu kojim upravlja elektronika. Isključenje tog kabla dovodi do toga da alternator proizvede napon od 25 do 125 volti, koji nije smetao starim automobilima, ali elektroniku na novim modelima može spržiti u roku od sekunde.

    Ako je vaš automobil proizveden nakon 1970. godine, sve su šanse da ima barem deo upravljanja putem računara, pa se ovaj potez nikako ne isplati, jer vas popravak može skupo koštati.

    Ne vozite ako vam se upalila lampica za ulje

    Ako se tokom vožnje upali lampica koja ukazuje na to da je nizak pritisak ulja, to može značiti da je njegov nivo pao, ili da negde curi, odnosno da pumpa za ulje ne radi dobro. Šta god bio uzrok, stanite i proverite nivo ulja, te ga po potrebi dopunite. Vožnja bez ulja uništiće motor u samo nekoliko minuta.

    Međutim, ako merač pokazuje da imate dovoljno ulja, a lampica se upalila, odmah se obratite automehaničaru, jer je reč o ozbiljnijem problemu.

    Ne vozite s manje od četvrtine rezervoara goriva

    Električna pumpa za gorivo smeštena je unutar rezervoara, zato što se unutra lakše hladi usled gasova koji se stvaraju u rezervoaru. No ako se stalno vozite s gorivom ispod četvrtine rezervoara, nivo gasova nije dovoljan za hlađenje pumpe, što može dovesti do kvara.

    Takođe, konstantna vožnja s malo goriva u rezervoaru tera pumpu da usisava gorivo s dna, zajedno s česticama prljavštine. Naravno, ne trebate da jurite na pumpu čim se oznaka goriva približi tome da pokazuje manje od četvrtine rezervoara, ali nemojte ni da vam pređe u naviku da voziti s gotovo praznim rezervoarom.

    Ne koristite pogrešno ulje

    Proizvođači automobila stalno dograđuju motore kako bi zadovoljili potrebu da automobil bude što snažniji, a sve složeniji sistemi zahtevaju i drugačiji kvalitet ulja. Korišćenje pogrešnog ulja može štetiti motoru.

    Ne perite automobil deterdžentom za pranje suđa

    Deterdžent za pranje suđa dizajniran je da agresivno napada ostatke hrane i masti i može oštetiti boju automobila. Njime možete čak ukloniti i vosak koji štiti boju zbog čega će auto biti izloženiji uticaju vremena i prljavštini. Zato je deterdžent za suđe prihvatljiv jedino ako ćete odmah i ispolirati auto. U suprotnom će ukloniti svu zaštitu.

    Ne zapostavljajte proveru ulja

    Obavezno redovito menjajte ulje, u skladu s uputstvima u priručniku za korišćenje automobila. No povremeno svakako proverite nivo ulja te dolijte po potrebi. Ako to ne činite redovno, to će rezultirati većom potrošnjom ulja te trošenjem motora, piše Reader’s Digest, a prenosi 24 sata.

    Nekoliko je pravila kojih bismo se trebali držati ukoliko želimo vozilima da produžimo vek trajanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]