• Srbija na 44. mestu liste najmoćnijih zemalja sveta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sjedinjene Države zadržale su prvu poziciju od ukupno 80 država na spisku najmoćnijih zemalja sveta, pokazuje najnoviji spisak medijske kompanije US News and World report, piše Danas.

    Prema glavnom kriterijumu – uticaju države u svetu i njenoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj moći, navodi se da je Amerika „najdominantnija svetska ekonomska i vojna sila“, koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji. Na osnovu odgovora 21.000 ljudi, Rusija je zadržala svoju drugu poziciju, kao država sa najvećom površinom na svetu. Kina je zadržala treće mesto, kao sedište najstarije civilizacije na svetu i država s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

    I Nemačka je zadržala četvrtu poziciju. Najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih svetskih ekonomija i veoma važnu ulogu u razvoju društva u celom svetu. Petu poziciju i ove godine drži Velika Britanija koja je opisana kao „veoma razvijena država sa velikim uticajem na svetsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu“.

    Ipak, kako se navodi, Bregzit ugrožava jačinu Britanije na globalnom nivou. Uticaj Francuske na celi svet i u prošlosti i u sadašnjosti je neizmeran, stoji dalje. Kao jedna od najstarijih zemalja na svetu Francuska i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

    Jedan od najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svetu Japan zadržao je sedmu poziciju. Za njim sledi Izrael koji se, kako se navodi, pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susedima. Južna Koreja je pala za jedno mesto kao i Saudijska Arabija koju US News naziva „gigantom Bliskog istoka“ zbog veličine i ističe njenu važnost za muslimane, jer milioni vernika godišnje dolaze u Meku.

    Ujedinjeni Arapski Emirati su na 10. poziciji kao i prošle godine. Iako je zapravo konzervativna zemlja, spada u jednu od najliberalnijih zemalja, s Ustavom koji dopušta slobodu veroispovesti, navodi se u izveštaju. Dvanesto mesto zadržala je Kanada – druga po površini zemlja na svetu, jedinstvena po svojoj očuvanoj prirodi i po otvorenoj politici prema migrantima.

    Švajcarska je napredovala za jedno mesto a opisana je kao jedna od najbogatijih zemalja vekovima poznata po svojoj neutralnosti. Indija je napredovala za tri mesta – dom je jedne šestine svetske populacije. I Australija je uspela zadržati svoje mesto na listi, a naročito se ističe da je jedinstvena po tome što zauzima jedan celi kontinent bogat životinjskim i biljnim vrstama koje se mogu videti samo u ovoj zemlji. Turska je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju, a opisana je kao raskrsnica kultura i most između Evrope i Azije.

    Italija je napravila iskorak na listi za jedno mest a njen najveći uspeh je što godišnje privuče čak 40 miliona turista. I Katar je doživeo uspon ove godine a posebno se ističe njegovo bogatstvo naftom i prirodnim gasom u odnosu na njegovu malu površinu. Ove godine Švedska je za jedno mesto skočila na listi, a US News je opisuju kao „jednu od najvećih zemalja Evropske unije“.

    Brazil je takođe popravio svoj položaj. Kako US News pišu, „Brazil je gigant koji zauzima polovinu Južne Amerike i u površini i u populaciji“.

    Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je zauzela 44. mesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta, a opisana je kao „mala država u centru Jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.“

    Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto, dok se Slovenija nalazi pri kraju liste na 73. mestu.

     

    Sjedinjene Države zadržale su prvu poziciju od ukupno 80 država na spisku najmoćnijih zemalja sveta, pokazuje najnoviji spisak medijske kompanije US News and World report.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]