• PANČEVO: Vidi se početak kraja izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nova zgrada Zavoda za javno zdravlje Pančevo bi u dogledno vreme konačno trebalo da bude završena. Novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, i u toku su pripreme za raspisivanje tendera za izvođača. 

    Zavod za javno zdravlje Pančevo je jedna od tri regionalne ustanove tog tipa u Vojvodini, i svakako jedna od najvažnijih u Srbiji. Od sedamdesetih godina prošlog veka je bio podstanar u Pančevačkoj bolnici, a od pre nepune dve godine su raseljeni u nekakdašnju Železničku ambulanti i u baraku Očne bolnice. Tu su u potpuno neuslovnom smeštaju skupi aparati, poslednja reč tehnologije koji rade složene analize vode, hrane, vazduha i svega drugog, a zaposleni gotovo da nemaju uslova za rad. Ali ipak rade. Nova zgrada zavoda započeta je 2008. Pa su radovi stali. Sada je Republika obezbedila novac za njihov završetak, rekao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

    „Radi se na usaglašavanju projektno-tehničke dokumentacije. Komunikacija postoji između lokalne samouprave i projektanta koji taj projekat radi za lokalnu samoupravu s jedne strane, i inženjera Kancelarije sa druge strane. Onoga trenutka kada taj projekat bude završen, kada bude usaglašen sa Kancelarijom, lokalna samouprava će sprovesti javnu nabavku, ugovoriti taj posao, i taj posao će moći da počne. Prethodna procena, okvirna procena vrednosti radova je negde oko 200 miliona dinara“.

    Prema informacijama dobijenim od Maje Vitman, gradske menadžerke Pančeva, dosad je završena polovina radova na zgradi. Preostaje da se urade pregradni zidovi, liftovi, zanatski radovi u unutrašnjosti zgrade Zavoda, parkinzi i prilazi, kao i fasada. Za dve do tri nedelje bi trebalo da bude raspisan tender za izvođača, a rok za završetak radova će biti 180 dana.

    Kada građevinski radovi budu gotovi trebalo bi opremiti zgradu.

    „Nakon što počne izvođenje radova možemo da počnemo da pričamo sa korisnikom i o neophodnoj opremi, jer taj izvor iz kojeg su obezbeđena sredstva za finansiranje radova jeste i  izvor iz kojeg je moguće finansiranje opreme. O tome ćemo naknadno pričati sa korisnikom kada se privede rad na izradi projektno-tehničke dokumentacije za građevinske radove“.

    Teško je razumeti zašto je izgradnja novog Zavoda za javno zdravlje svojevremeno stala, jer su ovi stručnjaci i ova oprema u čitavom južnom Banatu prva i najvažnija brana pred svim mogućim trovanjima, zarazama i epidemijama od kojih su neke odnele milione života u prošlosti.    

     

     

     

    Nova zgrada Zavoda za javno zdravlje Pančevo bi u dogledno vreme konačno trebalo da bude završena. Novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, i u toku su pripreme za raspisivanje tendera za izvođača. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo