• Sudija Majić u Pančevu predstavio novi roman: Ostrvo pelikana da podstakne na preispitivanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U dobrodošlici Kupea Građanska akcija Pančevo krenula je novu korona sezonu skupova predstavljanjem novog romana sudije Miodraga Majića – tiražnog romanopisca.

    Uprkos svemu i godinu dana posle Majić je na književnoj večeri oko “Ostrva pelikana” okupio ne manji broj Pančevaca nego godinu dana ranije kada je predstavljan njegov prvi roman “Deca zla”.

    Kako je večeras napomenuto za mesec dana novi roman doživeo je brojna nova izdanja i dosegao tiraž veći od 21.000.

    Razgovarajući više sa moderatorom Nenadom Živkovićem nego sa publikom, koja će ili tek čitati Majićevo novo delo ili ga je čitala uz muku, tekobu i teškoće, čulo se da je “Ostrvo pelikana” nastalo kao autorovo fikciono razmatranje društene zbilje koju mu je priredila sudijska profesija.

    Majić se u medijima naime prošle godine našao pod, kako sam kaže, koordinisanim napadom i hajkom povodom presude u slučaju romske ljubavne veze punoletnog mladića i maloletne devojčice.

    Roman opisuje kao fikciju, likovi su građeni slaganjem osobina više lica, a kako se moglo čuti pored romskog para Ajše i Gabrijela, tu su i uspešna novinarka tabloida Jovana pravi izdanak brutalističko materijalističkog društva i sudija Pavle koji sudeći romskom paru želi da bude pravedan i čovek – što na kraju ima tragične posledice.

    Majić je danas rekao da kao što ne vidi ljude u svakodnevnom životu kao heroje i zločince tako ni književni likovi koje stvara nisu takvi.

    Romanom, koji kaže i nije pisao da bi čitaocima bilo lako i lepo, želi da otvori pitanje o tome kako postupaju ljudi kojima je data društvena moć da utiču na živote drugih, često u ime zakona. Odnosno da problematizuje koliko oni razmišljaju o letimisanju svojih odluka.

    Sudija i pisac zapitao se javno večeras i da li se i boginji pravde, slepoj Justiciji – podnose žrtve kao i drugim bogovima. A odmah zatim i odgovorio da se u našem društvu žrtvuje štošta na oltar pravde i prava.

    Majić je sebe opisao kao čoveka koji se više u sudijskoj profesiji nego u civilnom životu trudi da bude pravedan.

    U razgovoru sa publikom naglasio je da je čitavo delo u stvari poziv na javni, društveni razgovor, i preispitivanje sebe i društva u kojem se živi.

    “Mnogo nam nedostaju češća preispitivanja, brzo sudimo jedni drugima, cilj teksta je da nas promeni, da se bolje i više preispitamo”, rekao je on.

    Roman “Ostrvo pelikana” opisan je večeras i kao ljubavna priča koja povremeno tera na suze. Otkriveno je da od četiri književna lika – dvoje do zadnjih korica ne prežive. Kako i zašto, otkud sad to – odgovori su između korica nove majićeve knjige.

     

    U dobrodošlici Kupea Građanska akcija Pančevo krenula je novu korona sezonu skupova predstavljanjem novog romana sudije Miodraga Majića – tiražnog romanopisca.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]