• Gotovo trećina preminulih od kovida imala dijabetes

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dijabetološki savez Srbije saopštio je danas da je gotovo trećina preminulih od virusa korona imala dijabestes i podsetio da su od samog početka pandemije osobe obolele od dijabetesa označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teške kliničke slike.

    Naročito su u riziku one osobe koje uz loše regulisan nivo šećara u krivi imaju i pridružene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja.

    Međutim, osobe koje imaju dijabetes, napominju lekari nemaju veću verovatnoću da dobiju virus korona nego opšta populacija, ali infekcija korona virusom može im izazvati teže simptome i komplikacije.

    Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika virusa korona od opšte populacije.

    Povećan rizik od teških formi bolesti potvrđuju i rezultati mnogobrojnih studija iz zemalja koje su bile teško pogođene virusom COVID-19.

    Tako je na primer u Italiji 35,5 odsto pacijenata koji su preminuli od COVID-19 imalo dijabetes, dok je u SAD-u 32 odsto pacijenata primljenih na intenzivnu negu imalo šećernu bolest, a u Kini 22 odsto pacijenata koji su preminuli imalo hronično povišen šećer u krvi.

    Situacija u Velikoj Britaniji je bila takva da 33 odsto svih smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 je bilo povezano sa dijabetesom.

    Istraživanja su pokazala da pacijenti sa dijabetesom, koji dobiju kovid infekciju, imaju veći rizik da budu primljeni na intenzivnu negu.

    Postoji značajna veza između dijabetesa i povećane smrtnosti, a dva puta je češće ozbiljno oboljenje od covid infekcije kod bolesnika sa dijabetesom, u poređenju sa asimptomatskim bolesnicima.

    Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić kaže da je dijabetes kompleksna, ozbiljna i opasna bolest koja ne boli i ljudi zato upadaju u tu “zamku” i zanemaruju terapiju i zdrav stil života koji je važan kod dijabetesa tipa 2.

    „Na sve to utiče i kompleksnost terapije, jer oboleli od dijabetesa tip 2 često imaju i bolesti srca, pridružene su i druge bolesti, pa osoba dnevno mora da popije par tableta, a odavno se u Evropi koriste savremeni lekovi gde praktično jedna tableta može da zameni tri, četiri, da dobro reguliše šećer, smanji krvni pritisak i spreči komplikacije“, navodi Opačić.

    I zato kada govorimo o terapiji kod dijabetesa tip 2, dodaje on, definitivno je da kaskamo kada je u pitanju inovativna terapija, koja se već šest godina koristi širom Evrope.

    „Međutim sve nas je obradovala najava direktorke RFZO-a da će u najskorije vreme staviti savremene lekove za dijabetes na pozitivnu listu“, ističe Opačić.

    U saopštenju Dijabetološkog saveza Srbije navodi se da je inovativni pristup lečenja dijabetesa podržan još 2018. godine i od evropskog i od američkog Udruženja za dijabetes.

    Dodaju i da je aktuelna pandemija, u kojoj su dijabetičari posebno ugroženi, dodatni alarm da je primena modernog pristupa terapiji dijabetesa važnija nego ikada pre.

    Dijabetološki savez Srbije saopštio je danas da je gotovo trećina preminulih od virusa korona imala dijabestes i podsetio da su od samog početka pandemije osobe obolele od dijabetesa označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teške kliničke slike.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]