• Sud presudio u korist uzbunjivača koji je prijavio šefa jer je koristio radnike da mu srede vikendicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Apelacioni sud u Novom Sadu presudio je u korist uzbunjivača iz Kazneno-popravnog zavoda u Šapcu Gorana Koprića ukinuvši presudu Višeg suda u Šapcu koji je odbio da zaštiti uzbunjivača od odmazde upravnika zatvora na čije nezakonitosti je ukazao.

     

    Kako piše portal Pištaljka, sudija Gabriela Milovanović u rešenju navodi da je Viši sud pogrešno primenio pravo i da nije cenio dokaze o uzbunjivanju i odmazdi koje su advokati Pištaljke podneli uz predlog za određivanje privremene mere. Nižem sudu naloženo je da ponovo odluči i da ovog puta uzme u obzir odredbe Zakona o zaštiti uzbunjivača.
     
    Dugogodišnji radnik šabačkog KPZ-a Goran Koprić dobijao je najviše ocene za svoj rad sve dok nadležnima nije prijavio koruptivne radnje upravnika Dušana Đukića.
     
    Uzbunjivač Koprić je sa nekolicinom kolega prijavio nadležnima da je Đukić koristio radnike i materijalne resurse zavoda za ličnu korist. U prijavi je upozorio da je Đukić angažovao pojedine zaposlene da obave građevinske i druge radove na njegovoj vikendici na obali Save. Navodno, ti radnici su deo radnog vremena provodili na upravnikovoj vikendici a bili su plaćeni za puno radno vreme u zavodu. U prijavi je navedeno i da je građevinski i drugi materijal trebovan za potrebe zavoda završio u vikendici upravnika. Uzbunjivač je ukazao i na to da Đukić nije imao neophodne godine radnog iskustva kada je postavljen na rukovodeće mesto.
     
    Nezakonite radnje upravnika zavoda Koprić je sa još jednim kolegom predočio Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu koje trenutno sprovodi istragu o ovom slučaju saslušavanjem svedoka.
     
    Početkom prošle godine Koprić i njegove kolege iz KPZ-a poslali su dopis o malverzacijama upravnika Đukića predsedniku Republike, tadašnjoj ministarki pravde Neli Kuburović, Zaštitniku građana i Agenciji za sprečavanje korupcije. Zbog straha od odmazde, ovaj dopis nije sadržao potpise radnika već samo naznaku „Zaposleni u KPZ u Šapcu“.
     
    Nekoliko meseci kasnije, Goran Koprić je sa koleginicom iz zavoda Jelenom Marković Milošević o navodnim nezakonitim radnjama upravnika obavestio i kabinet premijerke Ane Brnabić.
     
    Jelena Marković Milošević je takođe nakon uzbunjivanja počela da trpi odmazdu upravnika Đukića pa je poslata na rad u KPZ Sremska Mitrovica. Viši sud u Šapcu ju je zaštitio privremenom merom pa je ona vraćena posao u Šabac. Opširnije o njenom slučaju OVDE.
     

    Apelacioni sud u Novom Sadu presudio je u korist uzbunjivača iz Kazneno-popravnog zavoda u Šapcu Gorana Koprića ukinuvši presudu Višeg suda u Šapcu koji je odbio da zaštiti uzbunjivača od odmazde upravnika zatvora na čije nezakonitosti je ukazao.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]