• Dug građana za RTS pretplatu do 2014. godine iznosi pola milijarde evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dug građana prema Radio-televiziji Srbije na osnovu neplaćanja pretplate iznosi od oko 500 miliona evra i nastao je u periodu od 2005. do 2014. godine, saopštio je RTS na svom portalu i dodao da su predložili da se taj dug oprosti, ali da Ministarstvo finansija nije pristalo.

    Oni podsećaju da su se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansirale iz pretplate od 2005. do 2014. godine.

    „Pošto je početkom 2014. godine pretplatu plaćalo svega 25 odsto vlasnika televizora, odlučeno je da se pronađe drugi način finansiranja dva javna medijska servisa zato što je po zakonu Vlada Srbije obavezna da obezbedi njihovo stabilno i dovoljno finansiranje. Od 2016. godine dva javna medijska servisa finansiraju se naplatom takse na električno brojilo, koju građani plaćaju uz račun za struju, sredstvima iz budžeta Republike i sopstvenim prihodima. Od ove godine RTS ne dobija sredstva iz budžeta, Radio-televizija Vojvodine i dalje dobija“, objasnili su iz RTS.

    Dodali su da je od 2007. do 2014. RTS pokrenuo 8.422 predloga za naplatu dugovanja i da nisu podneli tužbe protiv svih dužnika jer se brzo uvidelo da nema mnogo koristi od tih tužbi.

    „Prvo, sudovi u Novom Pazaru, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Vršcu su odmah odbacivali ove tužbe – tačno 1.441 tužbu. Tako su sudovi, različito postupajući po tužbama RTS-a doveli u neravnopravni položaj građane Srbije. Drugo, poverenik za zaštitu podataka ličnosti smatrao je da RTS ne može da dobije jedinstvene matične brojeve građana koji nisu plaćali pretplatu, a koji su bili neophodni za postupak. Treće, naplaćeno je bilo svega 1.228 predmeta, od 8.422“, navodi se u obrazloženju RTS.

    Kao četvrto su dodali da za 4.956 tužbi, RTS još nema odgovor iako su one podnete od 2007. do 2014. godine.

    „Peto, RTS je naplatio dug u iznosu od 28,8 miliona dinara, a njegovi troškovi utuženja iznosili su 21,7 miliona. Dakle, od 28,8 miliona duga, posle sudskog postupka RTS-u je ostalo svega 7,1 milion dinara, nešto više od četvrtine duga“, naveli su na portalu javnog servisa i dodali da je RTS i hteo da tuži sve građane nije imao para za tužbe.

    U saopštenju se navodi da sadašnje rukovodstvo RTS-a je pokušalo da u dogovoru sa Ministarstvom finansija pronađe način da se reši problem 500 miliona evra nenaplaćenog duga krajem 2018. godine.

    „Naš predlog je bio da se „isknjiže nenaplaćena dugovanja“ odnosno da se oprosti dug. Da je RTS sam odlučio o otpisu duga morao bi da plati porez od oko 100 miliona evra. U Ministarstvu su rekli RTS-u da postojeći propisi ne dozvoljavaju ovaj način rešenja problema“, istakli su iz RTS.

    Od 2016. godine, kako su dodali, nadležna služba RTS-a je 80.699 građana oslobodila obaveze plaćanja takse za javne medijske servise.

     

    Dug građana prema Radio-televiziji Srbije na osnovu neplaćanja pretplate iznosi od oko 500 miliona evra i nastao je u periodu od 2005. do 2014. godine, saopštio je RTS na svom portalu i dodao da su predložili da se taj dug oprosti, ali da Ministarstvo finansija nije pristalo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]