• PUNOLETSTVO I DVA JUBILEJA: „Dolovke“ se pripremaju za 18. Štrudlijadu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nema onoga ko na reč štrudla na pomisli na Dolovke, i da za Dolovo ne bude prva asocijacija Štrudljada. Ova, sada već dokazano jedna od najomiljenijih manifestacija će u septembru proslaviti svoje punoletstvo.

    Udruženje žena „Dolovke“ ove godine obeležava još dva jubileja. Pre 40 godina žene iz Dolova okupile su se oko iste ideje i formirale udruženje, a već 20 godina ono je u istom sastavu kakvo je danas. Koliko Dolovke vredno rade i šta su sve uspele da postignu dobro je poznato. U susret punoletstvu, jer ovo će biti 18. Dolovačaka štrudilijada, „Dolovke“ su početkom juna meseca organizovale radionicu izrade štrudle, koju je vodio profesor Visoke hotelijerske škole u Beogradu Slobodan Čavić. On je već par godina unazad predsednik žirija ove manifestacije. Oko dvadestak žena slušalo je praktične savete kako se pravi dobro kiselo testo, kako bi svoja dosadašnje veštine dovele do savršenstva.

     

    – Obeležavanje jubileja i promovisanje 18. Dolovačke štrudlijade će biti radno, planiran je niz edukativnih radionica, kao i učestvovanje na velikom broju manifestacija koje će biti održane tokom leta. Iskoristićemo ove posete da predstavimo naš rad i pozovemo ljude da dođu na našu manifestaciju koja će biri održana 2. septembra, rekla je potpredsednica Udruženja žena „Dolovke“ Dragana Marić.

    Ona je dodala su sve ove aktivnosti koje su se desile u periodu od prošlogodišnje Štrudlijade ujedno plan i program za ovu godinu.

    „Dolovke“ su u poslednjih godinu dana učestvovale na „Pančevačkom karnevalu“, „Danima Vajferta“, „Etno bazaru“ u Kačarevu, „Prolećnim danima“ u Pančevu, manifestaciji „Slavski kolač“ u Starčevu, na Danima Vojvodine u Temišvaru i Beogradu, „Dolovačkoj Vinarijadi“, Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, Novogodišnjem bazaru,….

     

    Međutim, osim dobro poznatog tradicionalnog kolača – študle, „Dolovke“ mogu da se pohvale i svojim ručnim radovima. Ove godine u februaru u prostorijama Turističke organizacije Pančevo održale su samostalnu izložbu vezenih domaćica, koje su nastale na jednoj od brojnih radionica zanata koje ove vredne žene organizuju tokom zimskog perioda. Svi radovi, kao i ono što su članice udruženja naučile u prethodnoj godini biće prezentovane na njihovoj manifestaciji u septembru. 

     

    U iščekivanju Štrudlijade, pogledajte fotografije sa radionice izrade najukusnijeg banatskog kolača.

    Nema onoga ko na reč štrudla na pomisli na Dolovke, i da za Dolovo ne bude prva asocijacija Štrudljada. Ova, sada već dokazano jedna od najomiljenijih manifestacija će u septembru proslaviti svoje punoletstvo. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura