• JABUKA: Završena 10. Međunarodna dečija likovna kolonija (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jubilarna 10. Međunarodna dečija likovna kolonija održana je od 29. jula do  1. avgusta, u Domu kulture ,, Kočo Racin” u Jabuci.

     

     

    Desetu godinu za redom u Jabuci je održana dečija likovna kolonija. Slikari i organizatori kolonije, u Domu kulture ,,Kočo Racin”, dočekali su više od 30 učesnika iz zemlje, regiona ali i sveta. 

    Učesnici ovogodišnje kolonije bili su osnovci različitih uzrasta iz Dolova, Zrenjanina, Beograda, Pančeva, Plandišta, Crne Gore, Makedonije, kao i Amerike  i Austrije.

    Tokom 4 dana, koliko je kolonija trajala, učesnici su zajedno sa svojim mentorima, nacrtali veliki broj radova na teme kao što su – urbani pejzaž, mrtva priroda, portret. Crteži su nastali na različitim lokacijama u Jabuci, a ove godine mnogi učesnici su prvi put imali priliku i da od svojih mentora nauče tehniku crtanja pastelnim bojama, tako da je veliki broj radova nastao korišćenjem upravo ove tehnike.

    Jedna od mentorki na koloniji, Slavka Klikovac, koja je sa svojim učenicima već drugu godinu dolazi iz Podgorice, tvrdi kako joj je upavo kolonija u Jabuci dala ideju da nešto slično pokrene i u Crnoj Gori.

    – Oduševljena sam organizacijom i gostoprimstvom. Neverovatno je da u ovako malom mestu i ovako malom prostoru jedna kolonija opstane ovoliko dugo. Moram spomenuti i da je kvalitet radova, za decu ovog uzrasta, na jako visokom nivou. Zahvaljujući ovoj koloniji odlučila sam da sličan projekat pokrenem i u Podgorici, koliko već sledeće godine, i nastavim saradnju sa svima koje sam ovde upoznala, rekla nam je Slavica Klikovac.

    Zahvaljujući  ovoj likovnoj koloniji broj dece, ne samo iz Jabuke već i ostalih mesta iz kojih učesnici dolaze, koja upisuju umetničke škole značajno se povećao,tvrdi Dragan Petković, jedan od organizatora kolonije. Dodaje da je ovogodišnja kolonija po mnogo tome značajna. 

    – Zaključno sa ovom kolonijom prešli smo brojku od preko 300 učesnika iz različitih krajeva. Shvatili smo da je na neki način kolonija prerasla samu sebe i da više nije dovoljno okupljanje jednom godišnje, tako da nas u daljem periodu očekuju mnogi projekti, poput različitih izložbi i likovnih radionica, kako bismo promovisali sve ono što smo na koloniji uradili, naglašava Dragan Petković.

    Utisci, možda, budućih velikih umetnika veoma su pozitivni. Iako još uvek nisu sigurni da li će likovna umetnost biti njihov životni poziv, sigurni su da će sledeće godine ponovo doći na koloniju.

    – Veoma sam zadovoljna kolonijom i sigurno ću doći ponovo. Obožavam da crtam, ali se na koloniju svake godine vraćam prvenstveno zbog ljudi koje sam tokom godina ovde upoznala, kaže Milica Trailov, jedna od učesnica kolonije.

    Sve radove nastale tokom kolonije možete pogledati na izložbi, otvorenoj poslednjeg dana kolonije, u prostorijama Doma kulture ,,Kočo Racin”.

     

     

     

    Jubilarna 10. Međunarodna dečija likovna kolonija održana je od 29. jula do  1. avgusta, u Domu kulture ,, Kočo Racin” u Jabuci.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]