• Nagrada za Nikolu Dragaša na šabačkoj „Čivijadi”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nikola Dragaš, ilustrator i karikaturista iz Pančeva osvojio je treće mesto na konkursu za najbolju karikaturu koji je organizovan u okviru četrdeset devete „Čivijade” u Šapcu. 

    Tema je i ove godine, kao i prethodnih bila Srbija, a Nikola Dragaš je osvojio priznanje za karikaturu pod nazivom „Topljenje masti”. Prvo mesto je osvojio Zoran Mihajlović, drugu Špiro Radulović, a treće sa Dragašem deli Sava Babić.

    U sklopu manifestacije biće održana izložba karikatura, „Čivijaški karneval”, promocija lista „Čivija“ i izbor za predsednika Čivijaške republike. Prvi predsednik bio je Mihailo – Mile Stanković, koji je Šabac proglasio gradom humora i satire. Njega je nasledio Branko Ćopić, a „vladali” su i Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dragiša Penjin, Milenko Zablaćanski, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović, Sergej Trifunović, Dragoljub Mićko Ljubičić, ekipa „Državnog posla”, Zoran Kesić i Marko Somborac.

     

    Šabac je postao prestonica šale i smeha, a njegovi stanovnici nazvani su čivijašima po legendi koja govori o tome kako su ukazali „posebnu čast“ knezu Mihailu. Knez se spremao da krene kolima, a obešenjaci su iz točkova izvadili držače – čivije. Točkovi su se otkačili i knez je ostao u prašini, a Šapčani su pokazali da kod njih od šale ne spasavaju ni moć ni titule.

     

    Nikola Dragaš, ilustrator i karikaturista iz Pančeva osvojio je treće mesto na konkursu za najbolju karikaturu koji je organizovan u okviru četrdeset devete „Čivijade“ u Šapcu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]