• PANČEVO: Krst sa Preobraženske crkve se jedva držao – na jabuci rupe od metaka! (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedan od simbola Pančeva, Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, kulturni spomenik od izuzetnog značaja ovih nedelja se obnavlja. Tačnije menja se krov 45 metara visokog zvonika, restauriraju krst i jabuka koja ga nosi a biće urađena i pozlata krsta.

    – Tek kada su spušteni krst i jabuka imali smo šta da vidimo. Krst je konstrukciono u tako lošem stanju da sam Bog znao kako je sve ove godine stajao. Sada je prilika da se stručno rekonstruiše i obnovi, naravno i sa pozlatom, i vrati na zvonik, kaže Željko Mladenović, sveštenik u Preobraženskoj crkvi.

    Sama jabuka ponela je ožiljke vremena. Brojna su oštećenja od metaka.

    – Postoje svedočenja naših Margićana i starijih parohijana gospodina Pavla Konstantinovića – Braca Đeše, Petra Pavlova – Braca Bardice da su na jabuku pucali oslobodioci posle 1944. godine. Po tim svedočenjima u to doba u zgrade unutar crkvene porte bili su useljeni stanari. Sveštenik Milan Đurišić je bio smešten u sali parohiskog doma, a ista sala podeljena običnom zavesom na dva dela. U jednom delu sveštenik živi sa porodicom, a u drugom se okuplja narod, objašnja Željko Mladenović.

     

     

    Sveštenstvo Preobraženske crkve skidanje krsta iskoristilo je da fotografiše stanje jabuke i krsta za neke buduće generacije.

    – Interesantno da je oštećenja ovog tipa bilo i na krovnom pokrivaču zvonika. Ranije su one utvrđene i na krovnom pokrivaču same crkve. A oštećenja od municije nije bilo ni na jednom krstu. Sve to je deo naše istorije i moramo da sačuvamo za buduća pokolenja. Ako ništa drugo, a ono da u svemu budemo pametniji, smatra sveštenik Mladenović.

    Prilikom oslobađanja Pančeva 1944. godine Rusi su nastupali sa istoka iz pravca Vršca a Nemci uzmicali ka zapadu. Preobraženska crkva je baš na tom pravcu odstupanja, uz sam Tamiš.

    – Znam sledeće da je u zgradi hrama bio određeni štab nemače vojske. Neki govore SS štab. Ne znam tačno. I bilo je u crkvi Nemaca kao što je i pored tornja bio podrum u kom je bila nemačka municija ali i skladište za kuhinju. Svedočanstvo o tom podrumu i municiji i hrani ispričala mi je pokojna baka Jovanka Marinković -Jovanka Madžunova koja je živela u ulici Uroša Predića. Stvarno ne znam, niti sam čuo za neke borbe oko crkve. Možda ih je i bilo, ne bih da grešim dušu, ovo što znam jeste iz svedočanstva ljudi, iznosi deo priče o Preobraženskoj crkvi Željko Mladenović.

    Prema podacima koje imaju u Preobraženskoj crkvi ovo je prvo skidanja krsta sa zvonika. Hram Svetoga Preobraženja Gospodnjeg građen je 5 godina, a završen 1878. godine. Kakav je svedok vremena i života Srba na ovim prostorima posvedočila je i ova novinarska crtica.

     

     

    Jedan od simbola Pančeva, Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, kulturni spomenik od izuzetnog značaja ovih nedelja se obnavlja. Tačnije menja se krov 45 metara visokog zvonika, restauriraju krst i jabuka koja ga nosi a biće urađena i pozlata krsta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]