• Penzioneri ljuti jer im ostaju umanjene penzije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Očekivanja 1,7 miliona penzionera da će vlada do kraja ove godine ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzije i od 2018. godine krenuti s usklađivanjem primanja prema rastu inflacije i BDP-a, pala su u vodu.
     
    Od toga, za sada definitivno nema ništa, iako je svojevremeno predlagano da važenje ovog propisa bude ograničeno do kraja godine.
     
    Umesto toga, penzioneri u najboljem slučaju mogu da prime, kako se licitira poslednjih dana, jednokratnu pomoć od pet do šest hiljada dinara (koja im ne ulazi u osnovicu za obračun penzija) i povećanje od pet odsto. O vraćanju razlike umanjenih penzija od 2014. niko više ne govori, a PUPS s druge strane, predlaže vlastima u Beogradu takozvanu 13 penziju za najsiromašnije u prestonici.
     
    Kako piše Politika, penzioneri ne treba da zaborave da su im penzije u dva navrata povećavane 1,2 i 1,5 odsto, ali da ti procenti nisu računati na umanjenu penziju, već na iznos pre umanjenja. Zato su posle dodavanja procenta povećanja obračunati koeficijenti za smanjenje pa im je na kraju na čeku pisalo manje od onog što su zvaničnici najavljivali.
    Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije i član PUPS-a, priznaje da su penzioneri ljuti zbog produžavanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, jer su s pravom, bar prema onome što su slušali o finansijskim uspesima u Nemanjinoj, računali da će penzije konačno početi da im se usklađuju.
     
    – Posle sastanka sa MMF saopštili su da u prvih osam meseci ove godine imamo suficit od 120 milijardi dinara. Sada ni taj suficit nije dovoljan. Zbog novonastale situacije pismom smo se obratili novom ministru rada, insistirajući na hitnom sastanku, kako bi se pre usvajanja novog budžeta za 2018. najstarijima reklo do kada će privremeno umanjene penzije važiti i insistirati da se to ukine naredne godine – kaže Perić za Politiku.
     
    Kada je, podseća, PUPS pre tri godine podržao vladu da umanji primanja veća od 25.000 dinara uradili su to zbog loše ekonomske situacije. 
     
    – Preračunato, pojedini penzioneri su zbog ovog umanjenja izgubili i po milion dinara zarađene penzije. To se ne može nadoknaditi povećanjem od 1,25 ili 1,5 odsto ili sada predloženih pet. Uostalom nikome nije jasno kome se vlasti obraćaju kada kažu da će penzioneri imati nikada veće penzije – kategoričan je Perić.
     
    Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže da su se oni po istom pitanju obraćali premijerki još u maju. Predlagali su da ukoliko vlada ne može odjednom svim penzionerima da ukine umanjenje da se ide postepeno, kao i da zbog niske inflacije usklađivanje može da se vrši svakog januara i to jednom godišnje, za rast cena na malo u prethodnoj godini uz rast BDP od dva odsto.
     
    U Udruženju sindikata penzionera Srbije kažu da nisu ništa ni očekivali. Ukidanje privremeno umanjenih penzija bilo je oročeno u predlogu zakona, a potom su ga preko noći izbacili i nema ograničenja do kada će to trajati.
     
    U Srbiji ima 450.000 penzionera koji primaju do 13.600 dinara, a čak 953.000 s prosečnom penzijom od oko 23.000 dinara, što govori o vrlo velikom siromaštvu.

    Očekivanja 1,7 miliona penzionera da će vlada do kraja ove godine ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzije i od 2018. godine krenuti s usklađivanjem primanja prema rastu inflacije i BDP-a, pala su u vodu.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]