• PANČEVO: Dvadeset četiri nezaposlena lica uspešno završila obuku i dobila sertifikate u NSZ

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prošle nedelje, u prostorijama pančevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, dodeljeni su sertifikati za polaznike obuke za tržište rada. Dvadeset četiri lica sa evidencije nezaposlenih su uspešno završila obuku za pekare, poslastičare i pomoćnike kuvara.

    Od polaznika smo saznali da njih troje već imaju razgovore za posao, dok je jedna polaznica na probnom radu.

    Saša Banjaš, jedan od polaznika obuke za pekare, je iskazao zadovoljstvo naučenim za dva meseca koliko je trajala obuka, i sada je, kako kaže, motivisan da traži zaposlenje u struci.

     

    Vesna Knežević, koja je takođe prošla obuku za pekara, nam je rekla da obuka uopšte nije bila teška, Do sada sam bila nk radnik, sada sam pekar, i pozivam sve ljude koji hoće da se prekvalifikuju da to učine na vreme.

    Za izvođenje nastave su obezbeđeni udžbenici, radni materijal i oprema, kao i zaštita na radu, a nakon realizovanog plana i programa obuka, polaznici  su polagali završni ispit i na taj način stekli pravo na sertifikat o stručnoj osposobljenosti. Polaznici su bili obavezni da obave razgovor sa svojim savetnicima kao i da budu prijavljeni na evidenciju nezaposlenih, a prednost su imala lica koja su bez ili sa niskim kvalifikacijama, mlađa od 30 godina, dugoročno nezaposlena lica kao i pripadnici romske nacionalnosti.

    Budući pekari su se obučavali u pekari „Ljilja“ iz Pančeva, obuka za poslastičare je sprovedena se u poslastičarnici „Rausavljević“ iz Pančeva, dok je obuka za pomoćnike kuvara  realizovana u restoranu „Borneo“ u Pančevu. Kod sve tri obuke je sada završen drugi ciklus, dok je u prvom ciklusu  kroz njih prošlo ukupno 27 lica.

    Obuke su finansirane iz IPA 2012 projekta pod nazivom „EU pomoć teže zapošljivim grupama“ po kojem je NSZ dobila grant od 6,5 miliona eura, a sve u cilju povećanja delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama. Prednost za uključivanje u ove obuke su imali nezaposleni bez ili sa niskim kvalifikacijama, mladi bez ili sa niskim kvalifikacijama, dugoročna nezaposlena lica kao i Romi. U pančevačkoj filijali u 2017. godini blizu 120 lica je završilo šest obuka za – gerontodomaćice, konfekcionare,  pekare, poslastičare, pomoćnike kuvara kao i osnovnu informatičku obuku-ECDL.

    Sertifikate je polaznicima dodelio direktor filijale Đorđe Lukač.

    Od početka projekta realizovano je šest vrsta obuka: osnovna informatička obuka-ECDL, zatim za gerontodomaćice, konfekcionare, pekare, poslastičare, pomoćnike kuvara, i to u više ciklusa. Kroz njih je prošlo blizu 120 lica, iz kategorije teže zapošljivih lica. Uopšteno, nakon ovih obuka posao nađe do 30% lica.

    Prošle nedelje, u prostorijama pančevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, dodeljeni su sertifikati za polaznike obuke za tržište rada. Dvadeset četiri lica sa evidencije nezaposlenih su uspešno završila obuku za pekare, poslastičare i pomoćnike kuvara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]