grb grada pančeva
Društvo

31. jul 2015.

Pančevo, Pet, 31/07/2015 - 02:38
Aleksandar Stojković

Servisne informacije

U Pančevu za danas nema planiranih isključenja struje. 

JKP "Vodovod i kanalizacija" je najavilo da će danas, zbog radova, od 9 sati bez vode biti ulice Kralja Milana Obrenovića, od Kneza Mihaila Obrenovića do Stevana Šupljikca, Stevana Šupljikca, od Graničarske do Jovana Rajića, Milivoja Blaznavca, Prote Mateje Nenadovića i Jovana Rajića. U ovim ulicama vode neće biti do završetka radova.

Meteorolozi RHMZ-a predviđaju danas promenljivo oblačno vreme sa maksimalnom temperaturom oko 26°C.

Evro po srednjem kursu vredi 120,1505 RSD.

Načelnik Južnobanatskog upravnog okruga  dr Zoran Tasić primiće, danas u podne,  15 najboljih đaka završnih razreda osnovnih škola Južnog Banata koji će, u organizaciji Južnobanatskog upravnog okruga, putovati u Češku Republiku. Večeras u 21 u "Apolu" će nastupiti Marčelo.

Na današnji dan

1489. Španski moreplovac Kristifor Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad. 

1648. U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike. 

1849. U bici kod Šegešvara poginuo je veliki mađarski pesnik i revolucionar Šandor Petefi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Otac mu je bio Srbin Stevan Petrović, a Šandorovo kršteno ime bilo je Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pesnikom 19. veka i snažno je uticao na južnoslovenske pesnike, posebno na Đuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja ("Petefijeve pesme", "Apostol", "Vitez Janoš"). 

Dobar dan želi vam redakcija 013info.

 Marketing

Najnovije vesti