• Advokati Srbije postavili zahteve i zapretili protestom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Konferencija advokata Srbije održana je u subotu, 25. februara u Beogradu. Sa skupa su upućena tri zahteva od značaja za poziciju advokature u Srbiji. Zaključcima advokati Srbije su zatražili da se predlog Zakona o usluga povuče iz skupštinske procedure jer se njime advokatura tretira kao pružanje usluga a ne pružanje pravne pomoći na koju građani Srbije imaju pravo. Kako je napomenuto propisi o advokaturi se sa propisima EU mogu usaglašavati samo Zakonom o advokaturi u okviru poglavlja 23 – ljudska prava i slobode i pravosuđe.

    Advokati Srbije izjasnili su se i o besplatnoj pravnoj pomoći naglasivši da je može pružati samo advokatura kao samostalna i nezavisna služba i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave. Što je tvrde u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

    Zahteva se i da pravni stav Vrhovnog kasacionog suda da ugovor o prometu nepokretnosti zaključen u formi javnobeležničkog zapisa predstavlja ispravu koja je podnobna za upis prava svojine bude stavljen van snage. Jer je u suprotnosti sa zakonima o obligacionim odnosima, o prometu nepokretnosti i o javnom beležništvu.

    “Ukoliko zahtevi advokature ne budu usvojeni nadležni organi Advokatske komore Srbije će doneti odluku o organizovanju protesta advokata Srbije” – zaključuje se u saopštenju Advokatske komore Srbije sa ovog skupa.

    Konferencija advokata Srbije održana je u subotu u Beogradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo