• Akcidenti u fabrikama nisu imali negativan uticaj na životnu sredinu Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon sinoćnog požara u Rafineriji i izlivanja amonijaka koje se desilo u Azotari prošle nedelje, odlučili smo da posetimo članicu Gradskog veća zaduženu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarinu Banjai i da je pitamo kako su se ovi događaji odrazili na životnu sredinu našeg grada.

    U poslednjih nedelju dana desilo se par akcidenata u fabrikama pančevačke južne industrijske zone. Kakve su posledice ovih događaja po životnu sredinu?

    Što se Azotare tiče, imali smo povoljne vremenske uslove, te se amonijak zadržao u vazduhu oko 30 minuta u užem pojasu oko Azotare. Mali porast koncentracije amonijaka je evidentiran u mobilnoj stanici koja se nalazi u Narodnoj bašti. U popodnevnim satima, ovo vozilo u kome se nalazi merna stanica je prebačeno u Topolu i Vojlovicu, kako bi se izmerila koncentracija amonijaka u vazduhu u tim naseljima. Rezultati koji su izmereni su bili ispod dozvoljenih vrednosti, tako da ovaj akcident nije imao negativan uticaj na životnu sredinu.

    Nažalost, juče je i u RNP izbio požar u seriji 200 koji je ugašen zajedničkom akcijom rafinerijskih i gradskih vatrogasaca. Gradski monitoring za praćenje stanja kvaliteta vazduha nije zabeležio koncentracije materija organskog porekla. Mobilno postrojenje je bilo spremno, ali nije bilo potrebe da se upućuje na mesta koja su mogla da budu izložena tim zagažujućim materijama. U akcidentu nije bilo povređenih i nije konstatovan negativan uticaj na životnu sredinu jer su vremenske prilike dozvoljavale visoko rasprostiranje produkata sagorevanja.

    Republička inspektorka za velike hemijske udese je izašla na teren kako bi uočila uzroke i naložila neophodne mere koje je potrebno uraditi.

     

    Na monitoringu možemo da primetimo i povećanje koncentracija PM10 čestica i čađi. Šta je uzrok?

    Uzrok povećanja koncentracije PM 10 čestica i čađi su individualna ložišta, odnosno zagrevanje domaćinsava pomoću čvrstih goriva. To je problem sa kojim se susreću svi veći gradovi u Srbiji. Najveće koncentracije PM 10 čestica i ćađi se registruju u danima kada su izuzetno niske temperature, dakle – kada je intenzivno zagrevanje domaćinstava.

    Koliko često Gradska uprava prati šta se dešava u pančevačkom vazduhu?

    Lokalna samouprava uz pomoć Centra za obaveštavanje konstantno prati koncentracije zagađujućih materija na monitoring sistemima, a takođe je u stalnoj komunikaciji sa dežurnima iz fabrika u južnpj industrijskoj zoni. To nam omogućava brzo dobijanje informacija i reagovanje u skladu sa tim.

    Nakon sinoćnog požara u Rafineriji i izlivanja amonijaka koje se desilo u Azotari prošle nedelje, odlučili smo da posetimo članicu Gradskog veća zaduženu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarinu Banjai i da je pitamo kako su se ovi događaji odrazili na životnu sredinu našeg grada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]