Bolnica
Društvo

Akreditacija na tri godine za pančevačku bolnicu

Pančevo, Čet, 17/03/2016 - 08:59
Ivana Predić

„Opšta bolnica Pančevo dobila je akreditaciju na tri godine", potvrdio je za naš portal dr Nebojša Tasić, direktor te zdravstvene ustanove. Spoljni ocenjivači Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije boravili su u Opštoj bolnici od 21. do 26. februara, kako bi proverili kvalitet i bezbednost zdravstvene zaštite u toj ustanovi, a u utorak, 15. marta, bolnica je obaveštena da je ta provera uspešno okončana.

„To nije najbolji mogući skor, jer ustanova može da se akredituje i na sedam godina, ali je najboljii očekivani rezultat u ovom trenutku”, ocenio je direktor.

Osvrnuvši se na određene komentare i pitanja kako bolnica može da bude akreditovana s obzirom da su uslovi za rad i lečenje pacijenata na pojedinim odeljenjima veoma loši, Tasić je objasnio da dobijanje akreditacije ne zavisi od toga kakav je status opreme ili materijalnog stanja ustanove, već se procenje da li zaposleni poštuju pravila i procedure i da li rade u skladu sa zakonom. Pripreme za dobijanje akreditacije, koja podrazumeva standardizaciju usluga i podizanje kvaliteta pružanja usluga, trajale su u ustanovi oko sedam meseci, a ceo proces je vodila dr Slađana Kovačević. 

Direktor je istakao da su ocenjivači Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije uočili određene nedostatke u procedurama u bolnici, ali da oni nisu veliki.

„Menadžmentu je zamereno da ne prati dovoljno sopstveni rad i ta primedba je momentalno popravljena. Uočeni su propusti i u tremanu i praćenju medicinskog i komunalnog otpada, nedostaci u funkcionisanju odobra koji kontrolišu bolnicu, i još nekoliko sitnih propusta. Sve to ćemo popraviti i siguran sam da će potpuna primena svih ovih standarada poboljšati rad bolnice”, istakao je dr Nebojša Tasić.

Narednih dana predsednik Agencije za akreditaciju posetiće Opštu bolnicu i uručiti menadžmentu povelju o akreditaciji.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti