• Ambasador Slovenije i predsednik Nacionalnog saveta u poseti Velikoj Gredi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant i predsednik slovenačkog Nacionalnog saveta Saša Verbič u sredu 16. marta posetili su članove podružnice Udruženja Slovenaca u Velikoj Gredi.

    Sastanak je bio organizovan u prostorijama Mesne zajednice, a pored članova Udruženja bili su prisutni i predstavnici lokalne samouprave. Ambasador Bergant je istakao da je ova poseta organizovana u sklopu obilaska slovenačkih društava u Banatu i da je sa posebnim interesovanjem prihvatio poziv za posetu Slovencima iz Velike Grede koju prvi put posećuje.

    “Izuzetno mi je drago da sam danas imao priliku da posetim svoje sunarodnike čiji su preci na ovim prostorima prisutni već više od 75 godina. Upoznat sam sa bogatom i veoma zanimljivom istorijom Slovenaca u ovom delu Banata i impresioniran sam činjenicom da ovde i bližoj okolini živi i radi pedesetak porodica koje vode poreklo iz Slovenije, koje i dalje veoma lepo neguju slovenačke običaje i tradiciju. Njihovim  precima, nakon dolaska u ravnicu, svakako nije bilo lako da započnu novi život i da se prilagode novim uslovima života. Ali i pored svih nedaća svojom istrajnošću i voljom za rad uspeli su da ostave neizibrisiv trag u mnogim životnim sferama. Republika Slovenija vodi veliku brigu o svojoj dijaspori, a pored pomoći slovenačkim društvima država će preko Ministarstva za obrazovanje pomoći i oko učenja slovenačkog jezika i elemenata slovenačke kulture, čija će predavanja za dečiji uzrast i odrasle krenuti već od septembra” rekao je Bergant.

    Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Saša Verbič u razgovoru sa prisutnima istakao je važnost očuvanja slovenačke kulture i tradicijie, a posebno slovenačkog identiteta.

    “Nacionalni savet kao krovna institucija svih slovenačkih društava u Srbiji sa posebnom pažnjom prati njihov rad i aktivnosti. Savet će i dalje pomagati slovenačka društva kroz projekte, naročito onih koji promovišu slovenačku kulturu i tradiciju. Jedan od naših najvažnijih zadataka ove godine će biti realizacija aktivnosti koje će biti vezane za popis stanovništva koji podrazumeva rad na terenu, odnosno obilazak slovenačkih društava širom Srbije. Veoma nam je važno da od ljudi čujemo kako žive i rade, koje probleme imaju, i kako i na koji načn neguju svoje običaje, kulturu i tradiciju” rekao je Verbič.

    Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravio Ivica Brkić, predsednik Saveta mesne zajednice Velika Greda, koji je goste upoznao sa kratkim istorijatom Velike Grede, o privrednim i kulturnim dešavanjima kao i budućim planovima. Ispred predstavnika slovenačke zajednice u Velikoj Gredi ambasadora i predsednika Nacionalnog saveta pozdravio je Stanomir Olivo, koji je ujedno i potpredsednik Saveta mesne zajednice. On se zahvalio na njihovoj poseti i tom prilikom je uputio poziv da na proleće ponovo dođu kada Slovenci u ovom mestu budu organizovali manifestaciju „Gastronomski događaj-Naši slovenački specijaliteti“.

    Na kraju prijema prisutnima se obratio i Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ koji je istakao da je podružnica Udruženja u Velikoj Gredi veoma aktivna i da članovi uspešno sarađuju sa ostalim lokalnim udruženjima u Opštini Plandište.

     

    Ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant i predsednik slovenačkog Nacionalnog saveta Saša Verbič u sredu 16. marta posetili su članove podružnice Udruženja Slovenaca u Velikoj Gredi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]