AMBASADORKA MAKEDONIJE U POSETI PANČEVU

Ambasadorka: Da jačamo veze mladih generacija

Izvor: 
013info Uto, 02/02/2016 - 17:04

PANČEVO - Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska Tipko posetila je u utorak, 2. februara 2016. godine, grad Pančevo i tom prilikom sastala se sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim u njegovom kabinetu. 

Sastanku su takođe prisustvovali prvi sekretar ambasade Makedonije u Beogradu Irena Višinska Bužarovska, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski i direktor Makedonskog informativnog i izdavačkog centra - Pančevo Viktor Šećerovski.

„Cilj današnjeg sastanka je sublimiranje dosadašnjih aktivnosti koje postoje između lokalnih samouprava Republike Makedonije i Republike Srbije, konkretno, grada Pančeva, gde živi i najveći broj naše makedonske zajednice. Takođe, da razmenimo mišljenje i da iniciramo konkretne projkete koji bi imali za cilj intenzivnu saradnju u oblasti privrede, pre svega u kulturi, obrazovanju, sportu i drugim oblastima" , izjavila je ovom prilikom  Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko.

Ambasadorka je najavila individualne poslovne, tzv. "B2B" sastanke između preduzeća iz Republike Srbije, u ovom slučaju iz Pančeva, i Republike Makedonije, uz saradnju gradonačelnika i predstavnika kompanija u cilju lakšeg povezivanja i razmene mišljenja u oblasti metaloprerađivačke i elektro industrije, kao i drugih segmenata koji su u interesu obe zemlje. 

Jovanovska-Tipko naglasila je da se ove godine navršava 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, te je u planu organizovanje više kulturnih manifestacija, ali i povezivanje mladih posredstvom sporta, na primer, rukometa, koji je bitan za obe države. 

„Da jačamo veze mladih generacija, a istovremeno da jačamo i oživljavamo one veze koje postoje, u oblasti privrede, kulture i ostalim oblastima", poručila je ambasadorka.

img_6091.jpg

Gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo zbog ove posete, veoma produktivnog razgovora i razmene konkretnih pitanja i odgovora sa obe strane: 

„Jedan segment razgovora posebno se odnosio na privredu, sa kojim sam posebno zadovoljan, i jedan deo na očuvanje jezika, kulture i tradicije pripadnika makedonske zajednice u Pančevu i u toj oblasti mi već odavno imamo veoma zadovoljavajuću saradnju" , rekao je Saša Pavlov i dodao „Zajedno smo se složili o mogućoj saradnji na nivou sporta i njegovog razvoja jer je to zaista oblast društvenog života koji najviše spaja ljude, a kroz razvoj sporta ide i razvoj kulture i bolje upoznavanje i jednih i drugih, mada mislim da se mi vrlo dobro poznajemo i vrlo duboko poštujemo i cenimo"

Kao jedan od vidova intenziviranja saradnje, gradonačelnik je naveo obezbeđivanje multifunkcionalne prostorije u Jabuci, koja bi se koristila za potrebe Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, kao i za razvoj omladinske kulture. 

 
MarketingNajnovije vesti