Foto: pixabay
Srbija među vodećim zemljama u Evropi po upotrebi antibiotika

Antibiotik i za običnu prehladu

Izvor: 
Tanjug Čet, 19/05/2016 - 13:55

Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po propisivanju antibiotika deci, ali i odraslima, a za tom vrstom terapije poseže se čak i kada su obične infekcije i prehlade u pitanju.

Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da se antibiotici u našoj zemlji skoro pet puta više propisuju nego u Holandiji, četiri puta više nego u Švedskoj, dva i po puta više nego u Velikoj Britaniji i duplo više nego u Nemačkoj.

Britanski profesor Pol Klejton, koji je u poseti Srbiji, kaže da je mnogo efikasnije od neselektivnog davanja antibiotika jačati imunitet, jer što je organizam jači i otporniji lakše će se izboriti sa raznim virusnim i bakterijskim infekcijama, ali i alergijama koje su danas sve češće.

On kaže da su ranije deca, ali i odrasli bili mnogo otporniji zbog drugačijeg načina ishrane, više fizičke aktivnosti, a manje stresa.

„Kada sam ja išao u školu od 1.000 deca možda je samo jedno dete imalo astmu i alergije, danas je taj problem toliko rasprostranjen da svako četvrto dete pije lekove za alergiju", naglasio je Klejton.

On je dodao da su u jačanju imuniteta važni beta glukani, koji su u prošlosti bili deo naše svakodnevne ishrane, dok se danas slika promenila.

Opširnije na linku.Marketing

Najnovije vesti