Pet godina borbe za ozdravljenje

Apel za pomoć: obezbedimo Vladi normalan život

Pančevo, Pon, 04/04/2016 - 10:23
Ivana Predić

Za devetogodišnjeg Vladimira Đorđevića čuo je veliki broj naših sugrađana. Nažalost, prepoznaju ga zbog velike muke sa nekoliko bolesti, koje traju već pet godina, ali i po velikoj borbi malog dečaka i požrtvovanosti njegovih roditelja, koji na sve načine pokušavaju da pomognu svojm najmlađem detetu i da mu obezbede lečenje u inostranstvu koje nimalo nije jeftino.

A sve je počelo još 2011. godine kada je Vladi dijagnostifikovana epilepsija, a zatim su bolesti počele da se nižu. Utvrđeno je da ima cistu na mozgu, ali i problem sa srcem i tumor na bubregu. Zahvat na mozgu koji se u našoj zemlji ne radi više puta je odlagan zbog nedostatka sredstava. Za tu operaciju koja treba da se obavi u Turskoj četvročlanoj porodici Đorđević, u kojoj je samo otac Siniša zaposlen, neohodno je 27.000 evra.

Kako napominje Vladin otac Siniša dijagnoze za sve bolesti postavljene su u inostranstvu. Naši lekari su prema njegovim rečima ustanovili da dečak ima promenu na mozgu, ali su ipak rekli da ga dođe za dve godine na kontrolu. Roditelji su međutim, odlučili da sve nalaze pošalju u Moskvu, na prestižnu neurološku kliniku „N. N. Burdenko”.

„Zahvaljujući humanitarnim akcijama prikupljen je novac i otišli smo u Rusiju, gde nam je rečeno da Vlada ima tumor na bubregu, koji niko od naših lekara nije primetio”,priča Siniša Đorđević.

Ispostavilo se da je tumor bio maligni ii operacija je izvršena u Beogradu 2013. godine. Usledile su hemioterapije, ali i novi šok za Vladine roditelje. Na pregledu u Moskvi, u ustanovljeno je da ima problem sa srcem i da je operacija neophodna. S obzirom na mnogo manju cenu Đorđevići su odlučili da zahvat obave u Turskoj, na klinici „Acibadem”. Nešto novca je prikupljeno, a Siniša je morao da podigne i kredit za detetovu operaciju. Vlada je operisan u februaru 2014. godine i zahvat je dobro prošao.

Međutim, pregled koja je obavljen u Turskoj pokazao je da se detetovo zdravstveno stanje pogoršalo te da zbog rizičnosti, nije moguće sada izvršiti operaciju ciste na mozgu. Poslednji put Vlada je kontrolisao cistu na mozgu u junu prošle godine i od tada mu se zdravstveno stanje pogoršava, a terapija se koriguje. Zbog nedostatka novca Vlada je preskočio tri kontrole-dva pregleda srca i jednu kontrolu ciste na mozgu. Poslednjih meseci se brzo umara, ima glavobolje, te mu je nedavno kardiolog zabranio da radi fizičko.

Mesečno Đorđevići izdvajaju oko 200 evra za medikamente, a država ne pomaže ni za operacije. Kako kaže Siniša Đorđević, za novac iz državnog fonda za lečenje dece u inostranstvu ne može da konkuriše jer kako tvrdi lekari ne žele da mu potpišu neophodna dokumenta.

Bez sistemske podrške Đorđevićima jedino preostaje da se uzdaju u sebe, da apeluju, da mole svoje sugrađane da pomognu, a elana je sve manje s obzirom na to koliko borba za zdravlje njihovog deteta traje. Naši sugrađani su ponovo pokazali humanost i odazvali se akciji koja je organizovana u nedelju, 3.aprila, u Aviv parku. U donatorskim kutijama prikupljeno je 12.600 dinara. U odnosu na velikih 27.000 evra, to nije mnogo zato pozivamo sve građane da se uključe u akciju spasavanja Vladinog života i doniraju novac na račun Vladinog tate, Siniše Đorđevića: 340-32110017-94, kod „Erste banke”, s naznakom „pomoć za Đorđević Vladimira”. Uplate se mogu vršiti i iz inostranstva: iban RS35340000003216654566, SIF-kod je GIBARS22, a novac se može donirati i u humanitarne kutije koje se nalaze u supermarketu „Maxi“, u prodavnici „Uradi sam”, u apoteci „Talia” i u zgradi Suda.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti