Apoteka Higija
Društvo

APOTEKA PANČEVO: Iz očaja u nezaposlenost?

Pančevo, Uto, 15/08/2017 - 11:03
Vladimir Đoković


 

 

Sada već višegodišnji krah gradske “Apoteke” Pančevo mogao bi biti završen otpremninama koje bi od države dobili zaposleni. Blokada računa duga više od godinu i po za enormne dugove ka dobavljačima, osipanje kadra, zatvoreni objekti, kašnjenje 7 zarada mogli bi biti rešeni po šabačkom modelu. Zaposlenima, a u Apoteci Pančevo ih je oko 69, otpremnine za koje novac obezbedi republički budžet – uglavnom poznatih 200 evra po godini staža a apoteke u zakup.

- Nismo bili u poseti Šapcu. Narednih dana direktor će nam preneti detalje tamo sprovedenog modela. Nije to nova ideja već jedan od modela koji se u slučaju gradskih apoteka sprovodi u Srbiji. Jedan oblik je sporazumni raskid radnog odnosa gde zaposlenima biva isplaćena naknada ali ostaju bez prava na birou rada. Drugi je zakonski, gde se prethodno mora menjati sistematizacija i odrediti tehnološki višak. Pa bi zaposlenih uz nešto manju otpremninu imali i prava na birou. Očekujemo da se postupa po zakonu, objašnjava Borko Bojić, predsednik sindikata u Apoteci Pančevo.

Bojić smatra da je reč o ličnoj odluci svakog od zaposlenih kada ponude budu bile aktuelne. S druge strane podseća da grad Pančeva koji je osnivač Apoteke Pančeva mora da obezbedi primarnu zdravstvenu zaštitu stanovništa. A deo se ostvaruje i preko gradskih apoteka.

- Koji god model da bude ponuđem on bi morao da obuhvati i isplatu dugovanja zaposlenima u Apoteci. Nijedna od plata za 2017. godinu nam nije isplaćena. Ima i jubilarnih nagrada i drugih dugovanja, smatra Borko Bojić.

Gradska apoteka je enormno zadužena u vreme kada je vodila direktorka Branka Milojević a posle 2012. godine. Od blokiranja računa računa početkom 2016. godine Apoteka je gotovo bez robe a apotekari sa smanjenim platama koje se isplaćuju iz gradskog budžeta.
MarketingNajnovije vesti