Foto: V. Đoković
Državni samit o dugovima javnih apoteka

Apoteka Pančevo u pat poziciji

Pančevo, Pet, 13/01/2017 - 09:51
Vladimir ĐokovićDržavne, odnosno opštinske i gradske apotekarske ustanove na nivou Srbije u dugovima su do guše. Ministarka Ana Brnabić najavila je, prenose mediji, da će se 23. januara održati sastanak gde će na najvišem nivou biti dogovoreno kako da se izađe iz ove dubioze koja na nivou države u zbiru iznosi 11 milijardi dinara duga.

Dug gradske Apoteke Pančevo još krajem 2015. godini iznosio je oko milijardu dinara. Početkom 2016. godine za nepunih pola milijarde blokirani su računi ove gradske farmaceutske zdravstvene ustanove. Tokom 2016. godine gradski apotekari plate su dobijali iz gradskog budžeta, neredovno i sa više meseci zakašnjenja. Gradsko veće krajem 2016. godine uputilo je preporuku Apoteci Pančevo da plate smanji na minimalac i da počne sa prepoznavanjem viška zaposlenih.

- Na ove zahteve ne možemo da odgovorimo jer u apoteci ne funkcioniše upravni odbor a ni nadzorni se ne sastaje. Grad Pančevo, naš osnivač, bi prethodno trebalo da se izjasni u kom obimu i organizacionoj strukturi bi Apoteka trebalo da radi. Pa da onda vidimo oko viška zaposlenih. Što se minimalca tiče to zakonski nema osnova osim ako osnivač ne uvede privremene mere, izjavio je v.d. direktor Apoteke Pančevo Milan Babić.

Još polovinom prošle godine Upravni odbor Apoteke podneo je ostavku a do sada nije razrešen, niti je izabran novi. U gradskoj Apoteci je velika nestašica lekova pa zaposleni dolaze na posao ali robe nema. Pre nešto manje od godinu dana aktuelni su bili dolasci izvršilaca koji su plenidbom naplaćivali dugove.

- Mi smo u pat poziciji. Nije bilo novih dolazaka izvršilaca. A hoće li dolaziti – videćemo, kaže Babić.

Grad Pančevo je svojevremeno bio na korak od zaključenja sporazuma sa poveriocima Apoteke kojim bi iz gradskog budžeta u više godina bio isplaćen dug, a Apoteka bi u međuvremenu proradila. Ali to nikada nije realizovano. Na republičkom nivou već mesecima se nagoveštava slično rešenja ali nikako da bude doneto. U međuvremenu neke lokalne samouprave su ponudile u zakup što pojedinačne javne apoteke što čitave apotekarske ustanove.

Direktor Apoteke Pančevo Milan Babić ističe da je sastanak nadležnih na državnom nivou kako bi problem dugovanja ovog sektora bio rešen najavljivan za 16. januar pa je otkazan. Novi termin, 23. januar, kalendarski nije daleko.
MarketingNajnovije vesti