Foto: pixabay
Društvo

ASTRA: Zabrinjavajući procenat dece među žrtvama trgovine ljudima

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/06/2016 - 13:19

Procenat dece u ukupnom broju identifikovanih žrtava trgovine ljudima, u pojedinim godinama, ide i do 50 odsto, upozoreno je na regionalnoj konferenciji „Zaštita trgovine ljudima – pristup zasnovan na pravima žrtava u praksi'', gde je rečeno i da se donja granica sve više spušta i sada iznosi sedam godina.

Prema rečima Marije Anđelković iz organizacije ASTRA, zabrinjava i to što su samo tri žrtve trgovine ljudima, u poslednjih deset godina u celom regionu, ostvarile pravo na naknadu štete za ono što su preživele.

„Zabrinjavajući je procenat dece u ukupnom broju identifikovanih žrtava koji u pojedinim godinama ide i do 50 odsto, a naročito brine donja granica koja se sve više spušta među tom decom i koja sada iznosi sedam godina”, rekla je Marija Anđelković.

Navodeći da je za poslednju deceniju i po bilo mnogih promena i u trendovima trgovine ljudima, ona je istakla da je sada najveći broj domaćih državljana među žrtvama, da su to uglavnom žrtve interneta.

Kako je istakla, dominantna je seksualna eksploatacija gde su žrtve žene, odnosno devojčice, a sve češće se susreću i sa muškarcima koji su žrtve radne eksploatacije, i to najčešće u oblasti građevinske industrije.

Opširnije na linku.Marketing

Najnovije vesti