Društvo

ATP PANČEVO duguje NIS-u 45 miliona dinara – funkcionisanje zavisi od spremnosti da NIS isporuči gorivo

Pančevo, Čet, 09/05/2019 - 20:04
Vladimir Đoković


Gradski prevoznik, pančevačko javno preduzeće, ATP trenutno radi sa 76 vozila i 132 vozača, navodi se u informaciji koju je 013info dobio iz ovog preduzeća.

“Tokom prošle godine, ATP su napustila 43 vozača, a u prva 4 meseca ove godine sedam. U istom periodu, u ATP je došlo 38 vozača što je ukupno 12 manje u odnosu na početak 2018.godine”, službeni je podatak ove firme koja trenutno ima 360 zaposlenih, od čega 29 na određeno vreme, a među njima 21 vozača.

Iz firme koja ja postala poznata po obustavi prevoza za Beograd 13. aprila na dan opozicionog skupa navode da “ od 15. januara ove godine, u gradskom saobraćaju, JKP ATP primenjuje red vožnje koji važi za vreme školskog raspusta uz dodatne polaske na gradskim linijama 3,4 i 6 kako bi đaci na vreme došli i otišli iz škole” i da “prelazak na redovan režim saobraćaja zavisi od broja vozača angažovanih u firmi”.

“Nabavka goriva zavisi od trenutnih finansijskih sredstava tj. plaćanja, trenutne obaveze su 45 miliona dinara, a isporuka zavisi od spremnosti NIS-a da nam pored toliko velike zaduženosti izađe u susret”, navodi se u informaciji iz ovog preduzeća i dodaje da su “prihodi  ATP-a za prva četiri meseca su 260 miliona dinara, a rashodi su nesto niži, pa se beleži blagi dobitak”.

Deo autobusa kojima obavlja saobraćaj ATP je rentirao kako se navodi “ u skladu sa uslovima tenderske dokumentacije kroz proces javne nabavke uz kriterijum najpovoljnije ponude” a za njih plaća  17din/km “repera radi, uslovi rentiranja novih vozila u zemljama okruženja sa uključenim troskovima održavanja su 0.7 eur/km”.

“ATP nema u planu nabavku novih vozila iz prvenstvenog razloga jako loše finansijske situacije, a samim tim i loše kreditne sposobnosti”, tokom prošle godine ovo preduzeće  je uz garancije grada Pančeva “jedva uspelo da obnovi dozvoljeni minus kod banaka u kojima je zaduženo po istim osnovama”.

Nemogućnost nabavke novih autobusa i zaduživanja prouzrokovali su potrebu za iniciranjem postupka javno privatnog partnerstva u kome je do sada “usvojen projekat/koncesioni akt od strane komisije za JPP a na dalje predstoji usvajanje tenderske dokumentacije kao i raspisivanje tendera”.

“Sve u svemu zakonom propisanim rokovima do kraja 2019.  godine bi trebalo da se okonča ceo postupak javno privatnog partnerstva”, konstatuje se u odgovoru ATP i dodaje kako ovo preduzeće

nije direktno kontaktirala ni jedna zainteresovana kompanija za JPP.

Na naše intresovanje u čijem su vlasništvu objekti, glavna autobuska stanica i autobaza na Novoseljanskom putu, odgovoreno je da “ATP Pančevo koristi objekte koji su u vlasnistvu grada Pančeva”.

Od ukupnog broja zaposlenih na autobuskoj stanici trenutno je zaposleno 29 ljudi, informacija je koju smo dobili iz ovog preduzeća.
MarketingNajnovije vesti