• ATP: Polasci za Mramorak, Opovo i Kovačicu ukinuti zbog ekonomske neisplativosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na osnovu analiza troškova i prihoda koje su rađene tokom leta i septembra meseca, napravljen je novi model poslovanja preduzeća ATP, kojim su pojedini polasci zbog neisplativosti ukinuti.

    Kako objašnjava direktor ATP Nebojša Gajić, pokazalo se da ne postoji srazmera između prihoda i troškova za određene polaske u međumesnom saobraćaju. Inicirani su razgovori sa predsednicima opština, Opovo, Kovačica i predstavnicima MZ Mramorak na tu temu i zvanično su obavešteni o ekonomskoj neisplativosti.

    – Da bi rasteretili budžet i kako-tako završili poslovnu godinu pozitivno, koliko god to iznosilo u novcu, bili smo prinuđeni da napravimo korekcije i ukinemo određene polaske. Nama to donosi uštede, koje nisu velike uštede, ali će najverovatnije to ostati trajno i posle nove godine, rekao je Gajić.

    Odlučeno je da se polasci u 9:50h i 11:50h iz Pančeva za Mramorak i polazak u 4:40h iz Mramorka za Pančevo ukinu, kao i polazak u 20:30h iz Pančeva za Kovačicu. Za Opovo iz Pančeva više nema polaska u 20:30h. 

     

    On je objasnio da je ovo signal predstavnicima lokalnih samopuprava da ispitaju mogućnost da li zaista ima potrebe za tolikim brojem polazaka. Za Mramorak, na primer, dnevno saobraća 17 polazaka.

    – Oni polaze od nekih prethodnih vremena kada je migracija stanovništva bila mnogo veća nego što je sada. ATP u nekom prethodnom periodu nije pratio tržište i taj odnos prihoda i troškova je jednim delom i doprineo teškoj finansijskoj situaciji i problemima sa likvidnošću. Sada kada smo sve stavili na papir i kada smo analizirali da li taj prihod koji se generiše omogućava reprodukciju, zaključili smo da na nekim potezima ne omogućava.

    – Ako vi od novca koji zaradite nemate dovoljno da platite plate vozača, da registrujete vozilo i platite gorivo, onda nešto ne funkcioniše. Ili cena karte nije adekvatna ili broj putnika nije dovoljan, da bi mogli da se pokriju troškovi, zaključuje Gajić.

    On smatra da polasci koji nisu subvencionisani imaju svoj tržišni karakter, pa samim tim moraju biti svedeni na onu meru koja neće ugroziti poslovanje.  

    Na osnovu analiza troškova i prihoda koje su rađene tokom leta i septembra meseca, napravljen je novi model poslovanja preduzeća ATP, kojim su pojedini polasci zbog neisplativosti ukinuti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]