atp
Društvo

ATP-u isporučeno 12 novih autobusa

Pančevo, Sub, 13/02/2016 - 10:09
Mirjana Marić


PANČEVO - Vozni park preduzeća ATP je bogatiji za 12 solo gradskih autobusa koje je Ikarbus napravio u saradnji sa Mercedesom. Kupovina ovih vozila je ugovorena u maju 2015. godine kada je potpisan ugovor između predstavnika ATP-a, grupe ponuđača koji čine Unikredit lizing Srbija i preduzeće Ikarbus Beograd.

Aleksandar Vićentić, direktor Ikarbusa nas je obavestio da je  na autobusima kompletna mercedesova samohodna šasija, dvanaestolitarski Euro 5 motor, ZF menjač, ZF upravljački sistem i ZF osovine, dok je nadogradnja Ikarbusova. Svi autobusi su opremljeni klimom, a oni koji su predviđeni za gradsku vožnju, imaju i rampu za ulaz osooba sa invaliditetom.

Prilikom  predstavljanja autobusa na javnom parkingu u Autobazi JKP ATP gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je rekao da će novi autobusi značiti mnogo za poslovanje ovog preduzeća, jer je dosadašnji prosek starosti vozila bio oko 18 godina. Prema planu ATP-a, sedam autobusa je namenjeno za najprofitabilniju liniju Pančevo-Beograd, a pet autobusa će biti korišćeno u gradskom saobraćaju.

Isporuka autobusa je bila dogovorena za oktobar 2015. godine.

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić je objasnio da je bilo problema sa finansiranjem na samom početku, ali da oni nisu imali veze ni sa gradom Pančevom, niti sa Ikarbusom.

Direktna naplata penala ugrozila bi poslovanje firme Ikarbus, pa su usled prvog kašenjenja bili započeti pregovori o njihovj naplati. Dogovoreno je da Ikarbus produži garancije na autobuse na tri godine, a dogovor predviđa i  da Ikarbus obezbedi određenu količinu rezervnih delova.

Direktor ATP-a, Milenko Krajnović rekao je da je na održavanje autobusa u proseku trošeno oko 3 i po miliona dinara mesečno, do letos, kada je ta cifra skočila na skoro 6 miliona. Dotrajali autobusi iziskivali su dosta sredstava za održavanje, i imali veću potrošnju goriva.

Krainović je naglasio da će ATP i dalje ulagati u stare autobuse kako bi podigao nivo udobnosti  za putnike. Obnovljeni vozni park će pomoći da se uštedi barem jedna četvrtina sredstava koja su do sada ulagana u održavanje.

 

img_8906.jpg

 

Novim autobusima smo podigli nivo udobnosti za naše putnike, što nam je bio prvenstveni cilj, rekao je Nenad Rakić, zamenik direkora ATP-a.  

- Kada je u pitanju ispravnost vozila i bezbednost u saobraćaju, novi autobusi donose sigurnost, barem naredne tri godine, naglasio je Rakić.

Ugovor koji je potpisan u maju mesecu, jer konačno realizovan. I pored brojnih problema, s finansiranjem, i dobavljačima određenih delova, autobusi su završeni i od četvrtka, 11. februara oni su  postali deo voznog parka preduzeća ATP Pančevo. Za ovu firmu to znači mnogo ušteda i manje ulaganja u održavanje, a za građane Pančeva da će se voziti u novim, bezbednim i modernim autobusima, što oni svojim dugogodišnjim poverenjem u ovu firmu i zaslužuju.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti