013info
Društvo

BANJAI: Grad se svake godine sve više trudi i ulaže velika sredstva kako bi Pančevci udisali bolji vazduh.

Izvor: 
Tanjug Sre, 15/01/2020 - 18:14


Članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai kaže da se taj grad svake godine sve više trudi i ulaže velika sredstva kako bi Pančevci udisali bolji vazduh. Pančevo je, naime, jedna od šest lokalnih samouprava sa liste zaštitnika građana Zorana Pašalića gde je pokrenuo postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha.

Prema rečima Banjai, Pančevo i Užice su jedini gradovi u Srbiji koji subvencionišu gasne priključke, kako bi građani prešli sa čvrstog goriva na gas.

Mi imamo najveći problem sa individualnim ložištima, čim krene grejna sezona mi imamo povećane koncentracije čestica. Kako bi to prevazišli i kako bismo motivisali građane da prelaze na gas, Pančevo od 2016. daje podsticajan sredstva kako bi građani presli na taj čistiji energent, rekla je Banjai za Tanjug.

Osim toga, na povećanje zagađenja vazduha utiče i saobraćaj, dodaje ona, i kaže da javni prevoz u Pančevu ulazi u javno-pravno partnerstvo, te će javni parnter biti u obavezi da obezbedi nove autobuse.

Tako da će se i tu smanjiti zagađenje, kaže Banjai.

Koncentracija čestica dolazi i od južne industrijske zone, ukazuje ona i dodaje da kompanije stalno ulažu sredstva u modernizaciju svojih fabrika.

Imamo i izrađen Plan o kvalitetu vazduha koji je donet  2015. godine, to je bio petogodišnji plan, koji važi još ove godine, navodi Banjai.

Kaže da od Zaštitnika građana još nije stigao postupak gradskoj upravi, a kada stigne, dodaje one, Pančevo će odgovoriti na sve zahteve u planiranom roku.

Nakon pokretanja postupka kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha, Zaštitnik građana pokrenuo je i postupak kontrole prema gradovima Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i opštini Kosjerić.

Zaštinik građana očekuje od lokalnih samouprava da dostave obaveštenje u roku od 15 dana.
MarketingNajnovije vesti