• Bogat program 20. Vinarijade u Dolovu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Jubilarna 20. Vinarijada Dolovo svečano će biti otvorena 10. februara, u centru tog mesta, u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara ,,Sveti Trifun“.  

    Istog dana organizatori će primati i uzorke mladog vina za takmičenje, a na seoskom trgu će biti organizovana i besplatna podela sadnica vinove loze, kao i takmičenje u brzom ispijanju špricera, prodaja štrudli i kolača žena iz Udruženja ,,Dolovke“, poseta stare banatske kuće Đorđa Stajića i vinograda udruženja.

    Proglašenje pobednika u svim kategorijama (belo, roze, crveno i desertno) biće održano u 19 sati.

    Osnivač Vinarijade Slavko Dangubić podsetio je na početke vinarstva u Dolovu, kada je, kaže, to pančevačko selo bilo poznato po vinu i kada je pod vinogradima bilo preko 250 lanaca zemlje. Podseća i na vreme kada je država počela da oporezuje vinograde, kada je Dolovo i ostalo bez istih.

    – Kada smo osnovali udruženje, pre dve decenije, cilj nam je bio da ponovo pospešimo sadnju. Danas imamo jednu ozbiljnu organizaciju sa preko 70 članova, na čijem je čelu naš Bogdan Ankucić – rekao je Dangubić i dodao su nakon 20 godina uspeli da vinogradarstvo podstaknu i u Deliblatu, Starčevu i drugim mestima.      

    Poseban program, kao i svake godien, organizatori su pripremili na njihov dan – 14. februara kada se obeležava Sv. Trifun zaštitnik vinogradara. U podne će sa sveštenikom biti obavljeno simbolično orezivanje vinograda, u 18 sati biće otvorena izložba slika u holu osnovne škole, a svečano proglašenje pobednika, dodela priznanja i večera s ,,Banatskim kicošima“ počinje u 19 sati.

    U okviru promocije 20. Vinarijade u Dolovu u subotu, 3. februara, od 10 do 14 sati, degustacija i prodaja vina biće održana i u Pančevu, na Korzou, u saradnji sa suorganizatorima – Turističkom organizacijom Pančeva.

    Na kraju, oranizatori su poručili: ,,Dolovačko vino nema mane, zaceljuje dušu i leči rane“. 

    Jubilarna 20. Vinarijada Dolovo svečano će biti otvorena 10. februara, u centru tog mesta, u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara ,,Sveti Trifun“.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo