Stojan Bogdanović
Društvo

BOOK BOX: Stojan Bogdanović, profesor i boem VIDEO

Izvor: 
013info Čet, 09/09/2021 - 09:56Univerzitetski profesor Stojan Bogdanović je za života ostvario briljantnu naučnu i književnu karijeru.
 
Rođen je u Velikom Bonjincu, nedaleko od Babušnice. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Knjaževcu. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu je završio 1968. godine.
 
U Parizu je specijalizirao "Aksiomske teorije skupova" 1974/75. godine. Magistarski rad "O jednoj klasi semigrupa" odbranio je 1978. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu gde je 1980. godine odbranio i doktorsku disertaciju "Prilog teoriji regularnih polugrupa".
 
Bio je profesor gimnazije u Pančevu, asistent na PMF-u u Novom Sadu od 1968. do 1977. godine.
 
Stojan Bogdanović je pored svoje univerzitetske karijere stvarao i književnu, prevashodno pesničku. Autor je preko dvadeset literarnih knjiga. Bio je i vrlo aktivan u društvenom i kulturnom životu našeg grada. Ostavio je neizbrisiv trag u istoriji pančevačke posleratne boemije.
 
Ove godine u julu meseci u Gradskog biblioteci premijerno je prikazan film o njegovom životu autora Straninje Lukića. To je bio i povod da razgovor o njegovom životu u našem gradu, piscima, druženjima, događajima, boemiji i kafanama obavi Nemanja Rotar u svojoj emisiji Book box.
 
 
 MarketingNajnovije vesti