• Bračni par iz Pančeva delove za gudačke instrumente izvoze širom sveta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U kućnoj radionici Jelene i Zorana Korolije nastaje više od 100 vrsta kobilica za gudačke instrumente. Dnevno naprave i do 400 komada a njihovi proizvodi imaju kupce širom sveta, piše RTV.

    Pre osam godina počeli su da se bave ovim poslom. U početku bilo teško jer o izradi delova za instrumente nisu znali skoro ništa. Prve instrukcije dobili su od partnera iz Kanade , kasnije usavršavali su se na sajmovima u Nemačkoj i Italiji gde su uspostavili važne kontakte sa kupcioma i distributerima.

    “Prvih 4-5 godina bili smo u minusu.Uložili smo dosta u drvo i mašine ali na kraju nismo odustali. Krenuli smo da radimo sve bolje i bolje. Kupaca je dosta, nema zemlje sa kojom ne sarađujemo. Imamo uglavnom naše distributere pa oni dalje tu robu plasiraju” kaže Zoran Korolija.

    Najviše izvoze u Nemačku, Australiju, Kanadu, Ameriku i Kinu. Kupaca ima i iz Emirata, Hong Konga, latinske Amerike.. Precizna izrada i kvalitetno javorovo drvo razlozi su zbog kojih njihove proizvode traže na svim kontinentima. Kada su rokovi kratki dnevno naprave i do 400 kobilica za violine i ostale gudačke istrumente.

    Jelena Korolija, ističe  “Najbitnije je drvo, odnosno dobra sirovina a to je ovde kod nas na Balkanu. Na Dinarskim planinama, taj pojas Srbija, Crna Gora, Bosna. Zato smo mi konkurenti. Nama je najveća konkurencija u Francuskoj i Nemačkoj. Radi nas par možda 4-5 u svetu. Oni to drvo uzimaju od nas i normalno da je nama lakše.”

    Kod odabira javorovog drveta gleda se sve: od razmaka između godova do nadmorske visine na kojoj je raslo jer i od toga zavisi kvalitet proizvoda.

    Jelena i Zoran svake godine proširuju i porodicu i posao.

    Imaju troje dece, uspešno usklađuju obaveze a cilj im je da uskoro nabave jo nekoliko mašina, zaposle radnike i prošire poslovni prostor.

     

    U kućnoj radionici Jelene i Zorana Korolije nastaje više od 100 vrsta kobilica za gudačke instrumente. Dnevno naprave i do 400 komada a njihovi proizvodi imaju kupce širom sveta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]