Društvo

„Brankova" škola najbolja u Vojvodini

Pančevo, Čet, 01/12/2016 - 10:24
Mirjana Marić 

Osnovnoj školi „Branko Radičević" iz Pančeva uručeno je priznanje "Đorđe Natošević" kojem je potvrđeno da je ova osnovna škola, posmatrajući rezultate u prethodnoj školskoj godini, najbolja u Vojvodini. Nagrada se svake godine dodeljuje najboljoj osnovnoj i srednjoj školi, predškolskoj ustanovi i pojedinicima. Osim plakete, škola je dobila i novčanu nagradu u vrednosti od 500.000 dinara.

Na osnovu nekih pređašnjih evaluacija, ova škola je uvrštena i u deset najboljih škola u celoj Srbiji. U sistemu ocenjivanja kvaliteta rada u školama nijedna škola u našem gradu nije dobila lošu ocenu. Iako su stalno prisutne kritike na račun prosvetnih radnika, obrazovne institucije u Pančevu dokazuju da je velikim trudom, radom i zalaganjem moguće postići značajne rezultate.

– To zašto smo mi ušli u tih prvih deset škola u Srbiji je doprinelo tome da smo i sada proglašena za najbolju osnovnu školu za prošlu godinu u Vojvodini, rekla je direktorka Vesna Bekić.

Kako ona objašnjava, postoji određena skala onoga šta je očekivano od učenika, njihova socijalna struktura, zaposlenost roditelja, da li idu na privatne časove i njihov uspeh na takmičenjima i završnom ispitu.

Razlog je pedagoški dodata vrednost, rekla je direktorka i dodala:

– Kad podvučemo crtu, mi imamo tu pedagoški dodatu vrednost. Naša deca postižu više nego što se od njih očekuje. Za završni ispit, spremamo decu i više nego što je planirano 40-očasovnom radnom nedeljom, a njihovi rezultati na završnom ispitu su često bolji u odnosu na njijove ocene iz matematike i srpskog. 

Vrednovanje osnovnih škola koje je rađeno pre dve godine pokazalo je da je Osnovna škola „Branko Radičević” najbolja obrazovna ustanova u Banatu i da spada među deset najboljih u Srbiji. Ova škola ocenjena je najvišom ocenom (četvorkom) iz svih sedam oblasti vrednovanja (godišnji planovi, nastava i učenje, podrška učenicima, postignuća učenika, , resursi i upravljanje) i identifikovana kao ustanova koju odlikuje visok kvalitet i pravednost obrazovanja.

Škola je na osnovu ovih rezultata uvrštena u škole koje učestvju u projektu „Prepoznaj, promoviši, proširi – 10 primera dobre prakse” koji realizuje Zavod za vrednovanje kvaliteta i Institut za psihologiju uz podršku UNICEF-a. Cilj programa je povezivanje obrazovnih ustanova kroz mehanizam horizontalnog učenja, u kojem će se zajedničkim radom unapređivati kvalitet, najpre u oblasti nastave i učenja.

– Ovaj projekat se sastoji od nekoliko faza, a trenutno je aktuelna online obuka sedam zaposlenih nastavnika i učitelja koji se usavršavaju za spoljašnjeg evaluatora kome je cilj vrednovanje časa kolega iz škole koje su ocenjene nižom ocenom, a koje su takođe u projektu. Počeli su pre dve nedelje. Mi smo ih prijavili i dali preporuku, što je prihvatilo Ministarstvo. Oni idu na obuke, radiće neke zadatke, nakon čega će ići da vrednuju rad u drugim školama gde će prisustvovati na časovima kao spoljašnji evaluatori, rekla je direktorka.

Ono čime se škola posebno ponosi je činjenica da su uspesi krenuli da se nižu nakon eksterne evaluacije koju je vršila Školska uprava i prosvetni radnici. Oni su na osnovu vrednovanja rada svih škola, ocenili da je OŠ „Branko Radičević" jedna od najboljih deset u Srbiji. Sada je, kako direktorka kaže, najbitnije opravdati priznanja, održati kontinuitet, ali i dalje unapređivati kvalitet rada.   
MarketingNajnovije vesti