Društvo

Britanska studija: Stanje u zdravstvu u Srbiji kritično

Izvor: 
N1 Sub, 02/07/2016 - 09:21

Stanje u zdravstvu u Srbiji je kritično, upozorava studija londonskog magazina Ekonomist, u kojoj se između ostalog navodi da je stopa smrtnosti od raka za 50 procenata odsto veća nego u zemljama EU, da Srbija već pet godina nije registrovala nijedan inovativni lek, kao i da korupcija zdravstvenu zaštitu čini sve manje dostupnom.

Dok pojedine inicijative nude konkretna rešenja, nadležni se ne oglašavaju.

Britanski stručnjaci su o sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji, poredeći ga sa zemljama regiona, zaključili da, iako iz budžeta dobija najviše, više od 10 odsto BDP-a, rezultati Srbiju smeštaju na samo dno u regionu.

„Razlozi za to su visok stepen korupcije i sveprisutno neformalno plaćanje za zdravstvene usluge. Pacijenti usluge plaćaju iz svog džepa, što je 37 procenata od ukupne potrošnje za zdravstvo“, kaže Martin Kering, stručnjak magazina Ekonomist.

Razlog je, dodaje on, i to što Srbija nema sveobuhvatan i transparentan sistem za ocenu i nabavku novih tehnologija u zdravstvu, ponajpre savremenih lekova. Za pet godina nijedan inovativni lek nije dospeo na pozitivnu listu, a od 2010. do 2012. registrovan je tek jedan od 139. Iako najavljivani, posebni ugovori između RFZO-a i farmaceutskih kompanija nikad nisu zaživeli.

Opširnije na linku.Marketing

Najnovije vesti