• Britanski ambasador boravio u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Početak druge faze projekta „Aktivni građani” koji Britiš kansel sprovodi na Zapadnom Balkanu, sa više partnera, obeležen je  u petak, 9. februara, potpisivanjem ugovora sa Centrom za edukaciju u transparentnost (CETRA) iz Pančeva. 

    Projekat „Aktivni građani“, koji finasira britanska ambasada u Srbiji, sprovodi aktivnosti kojima se motivišu i obučavaju mladi iz različitih krajeva Zapadnog Balkana da bolje razumeju potrebe svojih lokalnih zajednica i njihov položaj u regionu, te da aktivno rade na njihovom unapređenju.

    Ambasador Velike Britanije u Srbije Denis Kif izrazio je zadovoljstvo početkom druge faze realizacije ovog programa.

     – Uvereni smo da će druga faza biti još uspešnija i veoma sam zadovoljan što je i Pančevo uključeno u ovaj program – izjavio Kif i podsetio da je prošle godine obeleženo  180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Velike Britanije, a da će ove godine, u Londonu, biti održan skup zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, a u okviru Berlinskog samita.

    – Na Berlinskom samitu će biti reči o važnim pitanjima, ali i o mladima i preduzetništvu. Za nas je ovaj projekat važan jer je u stvari deo šireg programa – rekao je ambasador.

    Projekat „Aktivni građani” je globalni projekat koji se poslednjih osam godina sprovodi u čak 54 zemlje, a trenutno ima preko 200.000 aktivnih građana širom sveta koji su učestvovali u ovom projektu.

    – Mladi će biti motivisani i obučeni da postanu aktivni građani koji će raditi na unapređenju svoje lokalne sredine – rekla je Mirjana Nikolić , koordinator za projekte Zapadnog Balkana u Britiš kanselu.

    Projekat „Aktivni građanin” se do sada sprovodio u državama, a ovo je prvi put da je uključen region – Zapadni Balkan, pa će završna konferencija biti održana u martu u Skoplju. Kada je reč o našoj zemlji, u ovaj projekat uključene su nevladine organizacije iz Novog Sada, Zaječara i Pančeva, pa su partneri Britiš kansila pored CETRE iz Pančeva bili i Udruženje studenata sa hendikepom iz Beograda, Udruženje za reviziju pristupačnosti iz Beograda, Ženska alternativa iz Sombora, Centar za omladinski rad iz Novog Sada, Program za dijalog mladih iz Novog Sada i Timočki omladinski centar iz Zaječara.

    Na kraju, da dodamo da su u prvoj fazi projekta, tokom decembra 2017. godine, stručnjaci iz Velike Britanije održali petodnevnu radionicu za članove 35 organizacija civilnog društva iz Zapadnog Balkana, na kojem su prisustvovali i članovi pančevačke organizacije.

    – Od učesnika radionice se očekivalo da pronađu rešenje i odgovore na konkretne zadatke. Sada u drugoj fazi, upravo mi ćemo pružati obuku mladima – izjavio je predsednik CETRE Predrag Mijalković.

    Ambasador Velike Britanije u Srbije Denis Kif izrazio je zadovoljstvo početkom druge faze realizacije programa „Aktivni građani”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo