Društvo

„Dan Dunava" 17. juna na Gradskoj plaži

Izvor: 
Saopštenje Čet, 08/06/2017 - 12:40Program obeležavanja „Dana Dunava" u Pančevu, održaće se 17. juna, na Gradskoj plaži. Pančevo će se tog dana, pod sloganom „Aktivni za reke", po jedanaesti put pridružiti veikom evropskom rođendanu Dunava. Predviđene aktivnosti će se realizovati na  potezu od Gradske plaže do Kula svetilja. Učestvovaće mnogobrojni volonteri i sportisti, učenici, građani, ljubitelji nautike, prirode.

 

Na ovaj način, Pančevo se pridružuje Međunarodnom komitetu za zaštitu reke Dunav ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) i postaje deo ekoloških i društveno-odgovornih kolaž-programa koji se sinhronizovano odvijaju na teritoriji većine gradova i naseljenih mesta Podunavskog regiona. 

 

Dunav je, posle Volge, najduža reka u Evropi (2.860 km) i protiče kroz: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. 

Tok Dunava kroz Srbiju, dug je 588 kilometara, a proteže se od granice sa Mađarskom i Hrvatskom do granice sa Bugarskom i Rumunijom. Uz sliv reke Dunav živi 80 miliona ljudi.

Dunav protiče kroz četiri evropske prestonice: Beč (Austrija), Beograd (Srbija), Budimpeštu (Mađarska) i Bratislavu (Slovačka).

Tamiš se, kod Pančeva, uliva u Dunav, a na ušću se nalaze svetionici-blizanci, jedinstveni za rečna ušća jer kao takvi ne postoje više nigde na svetu.

Međunarodni Dan Dunava se obeležava od 29. juna 2004, u organizaciji ICPDR (Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav) i uz generalnu podršku Koka Kola Sistema. Manifestaciji se do danas pridružilo 14 zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke. 

U Pančevu se Dan Dunava u kontinuitetu obeležava 11 godina.

 

Program Dana Dunava, 2017.

10:00 Početak manifestacije „Dan Dunava“ 2017. Pozdravno obraćanje predstavnika Grada.

10:15 – 12:00   Ekološko-likovna radionica  (podno terase USRiN „Heroj Marko Kulić“) Učestvuju: Udruženje obolelih od multipleks skleroze, „Na pola puta“, „Prepoznaj u sebi“, Dečji atelje „Mali genije“, PU„Dečja Radost“, Udruženje likovnih umetnika “Svetionik“ i Klub za stara i odrasla lica Gerontološkog centra. 

(Svi likovni radovi će od 20. juna biti izloženu u holu GU Pančevo)

10:30 – 12:30   Ekološko-volonterska akcija čišćenja vodotoka Tamiša, od ušća Tamiša u Dunav (od naših svetionika) do Gradske plaže Učestvuju volonteri klubova USRiN ”Tamiš” i USRiN ”Heroj Marko Kulić”, sportisti iz pančevačkih klubova, Udruženje lovaca Pančevo, Ferijalni savez Pančevo, OŠ ”Miroslav Antić” i udruženja građana i građani koji su se prijavili kao volonteri koji će učestvovati u čišćenju Tamiša.

12:00 – 12:20 Pozdrav Suncu - AMARANT Yoga Studio iz Pančeva

12:20 – 12:40  SMS Fitness Pančevo

12:40-13:00  Buto ples Koreograf i izvođač: Marko Nektan

13:00-13:30  Promocija veslanja (ispred Gradske plaže, učestvuju pančevački veslački klubovi)

13:30 – 16:00 - Ručak sa kazana uz muzički program

 

Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Pančevo.
MarketingNajnovije vesti