Jutro u Pančevu
Društvo

Danas je Dan grada Pančeva. Znate li zašto?

Izvor: 
013info/Politika Pet, 08/11/2019 - 10:06

Danas je Dan grada Pančeva.

Na današnji dan 1918. godine Srpska vojska oslobodila je Pančevo, bio je to početak oslobađanja Banata i njegovog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji. Jedinicom koja je oslobodila grad komandovao je kapetan Petar Aračić, potonji general. Dan oslobođenja danas se obeležava kao Dan grada Pančeva.

 

„Junaci sada ste prešli u našu, lepu srpsku Vojvodinu. Svaki od vas ima da se ponaša junački ispravno i nijednom građaninu, bez razlike vere i narodnosti, ne sme dlaka na glavi da fali. Napred!"

Ovim rečima se kapetan Petar Aračić na Mitrovdan obratio vojnicima dok je pristaništu prillazila lađa "Haću". Malo zatim prvi srpski vojnici su zakoračili na pančevačko tlo.

Kao prvi srpski komandant Pančeva, Aračić izdaje naredbu za održavanje reda, predaju oružja, a upravu grada predaje u ruke Narodnog veća. Odmah su upućena odeljenja da zauzmu poštu i telegraf, žandarmerijsku kasarnu i dovedu predstavnika mađarske vlasti, koji su „imali poslužiti kao taoci ako bi se ma šta desilo srpskim trupama”, te da se razoruža mađarska garda. Aračić primećuje da su sva naređenja sa voljom i energijom izvršena. Uto je prebačen i ostatak vojske, koja sa njim na čelu učestvuje „u divnoj istorijskoj službi Božjoj u crkvi”, kojoj je prisustvovalo staro i mlado, došlo da pozdravi oslobodioce.

Petar Aračić je proglašen i počasnim građaninom Pančeva.

Od 2001. godine 8. novembar se proslavlja prvo kao Dan opštine, a kasnije kao Dan grada Pančeva.

Pančevo ove godine Dan grada obeležava nizom događaja, a svečana sednica Skupštine grada zakazana je za 8. novembar u 12 sati.

 

 
MarketingNajnovije vesti