Društvo

Danas je Dan Vojske Srbije, a vojska će ga obeležiti i u centru Pančeva

Pančevo, Pon, 23/04/2018 - 09:13
Aleksandar Stojković

Dan Vojske Srbije, 23. april, koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti, biće obeležen danas polaganjem venaca i cveća, ali i prigodnim programima koji će se organizovati u više gradova Srbije, pa i u Pančevu.

Iako zvanično obaveštenje od Vojske Srbije nismo dobili, saznajemo da je početak programa u našem gradu zakazan za 11 sati na Trgu Slobode. Zbog ove manifestacije danas će biti zatvorene centralne gradske ulice, a ATP je najavio i izmenu režima saobraćaja na svojim linijama.

Kako je proba proslave izgledala možete pogledati ovde.

Osim u Pančevu, Dan Vojske će biti obeležen programom van vojnih objekata i u Kruševcu, Zaječaru, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobodjenje Srbije od Otomanske imperije.Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti.  Marketing

Najnovije vesti