• Danas je Mitrovdan i Dan grada Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas je Mitrovdan i Dan grada Pančeva.

    Na današnji dan 1918. godine Srpska vojska oslobodila je Pančevo, bio je to početak oslobađanja Banata i njegovog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji. Jedinicom koja je oslobodila grad komandovao je kapetan Petar Aračić, potonji general. Dan oslobođenja danas se obeležava kao Dan grada Pančeva.

    „Junaci sada ste prešli u našu, lepu srpsku Vojvodinu. Svaki od vas ima da se ponaša junački ispravno i nijednom građaninu, bez razlike vere i narodnosti, ne sme dlaka na glavi da fali. Napred!“

    Ovim rečima se kapetan Petar Aračić na Mitrovdan obratio vojnicima dok je pristaništu prillazila lađa „Haću“. Malo zatim prvi srpski vojnici su zakoračili na pančevačko tlo.

    Kao prvi srpski komandant Pančeva, Aračić izdaje naredbu za održavanje reda, predaju oružja, a upravu grada predaje u ruke Narodnog veća. Odmah su upućena odeljenja da zauzmu poštu i telegraf, žandarmerijsku kasarnu i dovedu predstavnika mađarske vlasti, koji su „imali poslužiti kao taoci ako bi se ma šta desilo srpskim trupama”, te da se razoruža mađarska garda. Aračić primećuje da su sva naređenja sa voljom i energijom izvršena. Uto je prebačen i ostatak vojske, koja sa njim na čelu učestvuje „u divnoj istorijskoj službi Božjoj u crkvi”, kojoj je prisustvovalo staro i mlado, došlo da pozdravi oslobodioce.

    Petar Aračić je proglašen i počasnim građaninom Pančeva.

    Od 2001. godine 8. novembar se proslavlja prvo kao Dan opštine, a kasnije kao Dan grada Pančeva.

    Svečana sednica Skupštine grada Pančeva je zakazana za 12 sati u Kulturnom centru Pančeva.

    U srpskom narodu dan svetog Dimitrija poznat je kao Mitrovdan. To je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

    Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđev danak hajdučki sastanak.

    Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi u polju i druge stvari koje se rade napolju.

    Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

    Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana.

    Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

    U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

    U Srbiji je odavno običaj da neko ko se zove Dimitrije ima nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

    Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna, svetom Dimitriju, koji je pogubljen zbog širenja hrišćanstva.

    Uvek se slavi 8. novembra i na petom je mestu liste najvećih srpskih slava.

     

     

    Danas je Dan grada Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo