dom zdravlja
Društvo

Danas je Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Izvor: 
Dom zdravlja Pančevo Sre, 21/10/2015 - 11:01U Srbiji skoro 400.000 osoba boluje od osteoporoze. Ova bolest češće pogađa žene posle pedesete godine. Zdravi stilovi života i proveravanje gustine kostiju jedini su načini borbe sa osteoporozom, naglašava doktorka Ana Mitrić, lekar u Preventivnom centru Domu zdravlja.

Osteoporoza je bolest koja dovodi do krtosti kostiju zbog njihove smanjene gustine. Bolest ne daje simptome, a pacijent odlazi kod lekara najčešće zbog preloma kostiju. Međutim, lekari apeluju da bolest terba otkriti na vreme jer se terapijom i adekvatnom ishranom može uticati da se bolest zaustavi.

U Preventivnom centru postoji aparat „deksa”, uz pomoć kojeg se meri gustina kostiju i na kom se u Domu zdravlja svake nedelje pregleda oko trideset pacijenata. Deksa pregled je jednostavna metoda kojom se može proveriti koštana gustina. Osnovni problem kod osteoporoze je što se razvija nemo - nema simptoma.

Prvi simptom osteoporoze može biti prelom, koji nastaje spontano - sagnete se da zapertlate cipele i dođe do preloma kičmenog pršljena. Priroda lekova koji se uzimaju ukoliko postoji neko hronično oboljenje - štitne žlezde, reumatidni artritis, bronhijalna astma, epilepsija, neka oboljenja creva, može da dovede do smanjene gustine kostiju.

Gustina kostiju, kada je još u početnom stadijumu, koji se naziva ostopenija, može da se popravi, naglaša doktorka Mitrić, i dodaje da treba promeniti ishranu - u jelovnik treba uvesti dosta mlečnih proizvoda i ribu, a takođe je bitna i fizička aktivnost.

Svako ko želi može u Preventivnom centru da zakaže pregled, može to da uradi sredom. Postoje dve grupe - u pola devet i pola jedanaest. Pacijenti prvo imaju predavanje o važnosti ovog pregleda, kada i analizira koliko svaka od tih osoba ima faktora rizika. Nakon toga se vrši snimanje. Ako se radi o osteoporozi, pacijent mora da se javi izabranom lekaru da se urade dodatne analize, objašnjava dr Ana Mitrić.

Za pregled i ultrazvučno snimanje na osteoporozu u Preventivnom centru nije potreban uput. Pacijent dolazi uz zdravstvenu knjižicu. Ovaj pregled košta 400 dinara.
MarketingNajnovije vesti