Svetouspenska crkva
Društvo

Danas je Velika Gospojina, slava Pančeva. Evo kakva su verovanja i običaji vezani za današnji dan

Izvor: 
013info Sub, 27/08/2022 - 23:59Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Uspenije presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. U narodu poznat kao Velika Gospojina, praznik je majki i dece.

Velika Gospojina je i slava grada Pančeva i Svetouspenskog hrama. 

Liturgija u Crkvi s dva tornja počeće u 9.30, nakon nje će proći litija do Gradske uprave, a zatim će se obaviti obred rezanja slavskoj kolača na platou ispred Gradske uprave.

 

Majka Božija nadživela je sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja.

Do kraja života živela je u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Kao što joj je nekad arhangel Gavrilo saopštio da će roditi sina božijeg, tako je sada obavestio da će se, na ovaj dan upokojiti. Vaznela se na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Prema jednim izvorima, Borodica je živela 60, prema drugim 72 godine. Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine, u znak sećanja na pobedu nad Persijancima.

U Grčkoj i Rumuniji, ovo je i državni praznik.

 

Dve nedelje pred praznik velika Gospoija praktikuje se Gospojinski post, smatra se za jedan od najstrožijih. zatim se na Veliku Gospojinu vernici pričešćuju. Veruje se da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, a posebno žena i majki. Zbog tpoga žene posebno slave ovaj dan, ostavljaju posao i praznik provode u radosti, molitvi, miru i ljubavi.

Širom Srbije, još od naših predaka, na ovaj dan se organizuju slavlja, vašari, ali i neke porodice ovaj dan proslavljaju kao krsnu slavu. Za praznik se vezuju razni običaji, a jedan od vodećih jeste da se danas ne radi ništa rukama, naročito poslove s iglama, niti započinje posao, ne rade se teški fizićčki poslovi. Postoji stari običaj da do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju, a tek od Male Gospojine treba početi sa novim, jesenjim radovima.

Veruje se da Bogorodica razume dušu svake žene posebno, razume njenu misao, bol, patnju, želju. Zbog toga žene se posebno njoj mole za zaštitu, sreću, zdravlje i unutrašnji mir.

Od praznika Velike Gospojine, do Male Gospojine (Rođenje Presvete Bogorodice), obeležava se period Međudnevnice, kada se beru lekovite biljke, koje se suše i čuvaju za pripremu prirodnih lekova i čajeva tokom cele godine.

 
MarketingNajnovije vesti