Majstori su pričvrstili spravu na kojoj učenik povredio
Nesreća u OŠ „Đura Jakišić“

Dečak zadobio lakšu povredu u fiskulturnoj sali

Pančevo, Pet, 05/02/2016 - 16:37
Ivana PredićPANČEVO - Učenik trećeg razreda Osnovne škole „Đura Jakišić“ zadobio je juče (4.februara) lakšu povredu na času fizičkog vaspitanja. Kako smo saznali od Radeta Barjaktarovića, direktora te škole nesreća se dogodila kada je dečak, bez ikakve najave, dok je učiteljica pripremala ostalu decu za čas, došao do šipki za penjanje, odgurnuo se nogama o zid i sprava se spustila dole zbog čega je on pao na pod. Jedna šipka ga je zakačila i povredila mu stomak i leđa. Učenik je nakon ukazane pomoći od strane lekara Službe hitne medicinske pomoći, prevezen u Opštu bolnicu gde je snimanjem utvrđeno da nije došlo do povrede mišića, već je rana površinska. Prema rečima direktora škole, on je danas pušten kući. 

„Sprava je tako konstruisana jos 80-tih godina i nikada do sada nije bilo problema. To je sprava koja je propisana zakonom i dozvoljena je za upotrebu. Ona stoji uza zid i po potrebi se spušta. To rade isključivo odrasla lica i učenici su upoznati sa tim. Zbog ovog slučaja danas smo odmah fiksirali šipke, a kada bude trebala nastavnicima odšrafićemo je“, kaže za naš portal Rade Barjaktarović.

Pedagog škole OŠ „Đura Jakišić“ Jasna Kapor, ističe da je pravo čudo kako je dečak uspeo da šipke „otkoči“ s obzirom da za to treba velika snaga. Ona objašnjava da je učenik iznenada, bez počeo da se penje na spravu i da je takva situacija mogla svakom da se desi. Direktor dodaje je učiteljica vrlo savesna i da nema mesta za preispitivanje odgovornosti jer je bila sa decom.

Jasna Kapor navodi da je situacija bila stresna, ali da su se zaposleni dobro snašli:

„Mi koji nismo bili na času raspodelili smo se bez reči i odmah krenuli da zbrinjavamo dete. Hitna pomoć je brzo stigla, direktor je otišao sa povređenim dečakom u bolnicu, a ja sam porazgovarala sa ostalim učenicima jer su se i oni uznemirili“.

U jednoj od najstarijih škola u gradu, koja je počela sa radom 1913. godine, i ima 296 učenika, prema rečima nadležnih, veoma se vodi računa o bezbednosti učenika. Međutim, naši sagovornici smatraju da i sami učenici trebaju da budu obazriviji. Direktor ističe da su ovakve situacije retke u OŠ „Đura Jakišić“, ali da je ovaj slučaj opomena ne samo za zaposlene u toj obrazovnoj ustanovi već za radnike svih škola jer pomenuta sprava postoji u svakoj fiskulturnoj sali

I. Predić
MarketingNajnovije vesti