Foto: pixabay
Društvo

Deficitaran lek utrogestan može na tržište Srbije

Izvor: 
Beta Uto, 05/07/2016 - 00:57

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da su se stekli zakonski uslovi da se lek utrogestan nađe na tržištu Srbije, gde je deficitaran.

ALMS je saopštila da je „izdala sertifikat analize za lek utrogestan, u kapsulama 14x200 miligrama, nosioca dozvole za lek Sodimed Beograd na osnovu kontrole kvaliteta serije 160549, čime su se stekli zakonom propisani uslovi da se taj lek nađe na tržištu Srbije".

„Imajući u vidu nestašicu ovog leka u prometu i uzimajući u obzir o kom se leku radi, kao i njegov značaj za javno zdravlje, odnosno trudnice, doneta je odluka da taj zahtev ima najveći prioritet u rešavanju, i za njega je, posle primanja 4. jula, istog dana izdat i sertifikat", navodi se u saopštenju.

ALMS je dodala da se lek utrogestan nalazi na pozitivnoj listi, odnosno da ga prepisuju lekari na teret zdravstvenog osiguranja.

Utrogestan je progesteron neophodan za redovno održavanje trudnoće, a u slučaju pada potrebne koncentracije tog hormona može doći do spontanog pobačaja.Marketing

Najnovije vesti