Na pola puta
Obeležen jubilej Udruženja „Na pola puta”

Deset godina rada na podizanju kvaliteta života osoba sa intelektualnim teškoćama

Pančevo, Pet, 12/02/2016 - 10:59
Ivana Predić


PANČEVO - Uz brojne prijatelje i saradnike pančevačko udruženje „Na pola puta” proslavilo je u četvrtak, 11. februara, u dvorani „Apolo” deset godina postojanja. Zahvaljujući brojnim aktivnostima koje udruženje pruža u cilju integracije osoba sa intelektualnim teškoćama u zajednicu, članovi organizacije „Na pola puta” prepoznatljivi su Pančevcima i Pančevkama. Pozorišne predstave, odlazak na izložbe, u pozorište, okupaciona terapija, bavljenje sportom (plivanje, kuglanje i vežbanje u fitness centru „Sms fitness”) deo su aktivnosti koji članovi imaju na raspolaganju.

„Svaki dan dolazim u udruženje i najredovniji sam tamo. Jako mi je lepo jer se družimo i radimo-pravimo šalove, narukvice, hvatače snova. Volim i da glumim, do sada sam učestvovao u dve predstave”, kaže Aćim Ristovski, jedan od članova.

Njegova drugarica Nevena Andrejić takođe dosta vremena provodi u udruženju, a najviše voli da se bavi sportom:

Super mi je ovde. Stekla sam mnogo novih prijatelja i volim da dolazim ovde, a najviše mi se dopadaju vežbe u Sms fitnesu”.

Za deset godina organizacija „Na pola puta” razvila je brojne usluge, a za dve usluge ima i lincencu-stanovanje uz podršku za osobe i pomoć u kući.

Veoma smo srećni što smo uspeli da uslugu stanovanje uz podršku održimo deset godina. Tada je to bila inovativna ideja koja uspešno funkcioniše i danas. Usluga pomoć u kući živi već tri godine, a prošle godine uveli smo i terpijski centar, sa senzornom sobom i psihomotronom reedukacijom. Imamo i brojne druge aktivnosti sve u cilju da poboljšamo kvalitet života osoba sa intelektualnim teškoćama”, rekla je Marina Kurilj, realizator usluga socijalne zaštite u udruženju i dodala da trenutno u organizaciji ima trideset aktivnih članova, i još deset novih mlađih članova.

Ipak, planova ima još. Ove godine, prema rečima Zorke Bebe Popadić, predsednice udruženja biće proširen kapacitet Male kućne zajednice, kreirana nova pozorišna predstava, a u planu je i izdavanje još nekoliko brošura na jeziku lakom za čitanje.

Proslava jubileja počela je emitovanjem filma o udruženju, a zatim je predsednica udruženja „Na pola puta” uručila zahvalnice prijateljima, saradnicima i donatorima koji su podržavali rad organizacije svih ovih godina. Među njima su Grad Pančevo i preduzeća koja su omogućila radno angažovanje članovima (JKP „Zelenilo”, „Madnet”, Gradska bibilioteka). Nakon toga članovi udruženja izveli su numeru na znakovnom jeziku, a zatim i poslednju scenu pozorišne predstave „Nova škola ili časovi u deset dimenzija”.

Udruženje „Na pola puta” dobilo je i dve nagrade-priznanje Erste fondacije za uslugu „Stanovanje uz podršku", a nedavno je njhov projekat „Hajde da se frendujemo“ proglašen za najbolji omladinski volonterski projekat. Prošle godine udruženju je pripala čast da na Samitu zemalja Zapadne Evrope i Balkana predstavlja civilni sektor Srbije.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti