• Desetak ljudi i 55 mačaka i pasa okovani ledom usred Dunava

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Preko noći 8. januara, kad je Dunav zaledio, u vikendaškom naselju Bela Stena na Adi Forkontumac ostalo je desetak ljudi. Naselje je inače bez struje i vodovoda pa oni zavise od zaliha i onog što im se dostavi.

    U telefonskom razgovoru Mladen Ninčević je preko 15 godina na Beloj Steni, a zimi je bio i 2012. godine kada je takođe ledio Dunav, kaže da se greju oko vatre.

    –  Još uvek smo dobro, Nešto konzervi i vode dostavljeno nam je helikopterom prošle nedelje. Naše zalihe su pri kraju. Imamo jednog bolesnog a juče su dronom stigli lekovi, onda kad je dolazio helikopter razmišljali smo da ga evakuišemo. Razne su tu boljke. Hvala Nikoli i Koletu koji su nam dronom dostavili lekove, priča Mladen.

    Na Beloj steni je danju nekoliko stepeni hladnije nego u Pančevu. Noći su na ostrvu okovanom ledom neuporedivo hladnije. Na pitanje kako su Mladen spremno odgovara:

    – Kako moramo. I ti bunari koji postoje na Beloj Steni su zaledili. Zalihe su na samom kraju. Dodatni problem su manje psi a više mačke. Pasa je 4-5 a mačaka preko pedeset. I tu je problem oko hrane” – napominje Mladen Ninčević. Za sebe kaže da je na Beloj Steni ostao jer je ljubitelj prirode “pa kako mu bude”. Ipak čovek koji je bolestan tu je, kaže Mladen, dolazio povremeno pa je Dunav zaledio i sad čamci više ne voze.

    Naš sagovornik se seća da je kada je Dunav ledio 2012. godine bilo “bolje sa namirnicama”. Na direktno pitanje a što se ne evakuiše odgovara jednako direktno:

    – Ma evakuacija ne dolazi u obzir. Prošli su sad ledolomci ali je leda pri obali još 20 do 30 metara. Biće ovako još deset dana da čamci ne mogu da pređu. Biću ovde pa kako bude da bude, zaključio je Mladen Ninčević.

    Preko Mladena Ninčevića kontakt sa žiteljima Bele stene ovih desetak dana ostvaruju kontakt gradske vlasti Pančeva. Vikend naselje Bela stena postoji decenijama. Na prostoru je koji je sada u nadležnosti Vojvodinašuma. A u pančevačkom ataru.

    Preko noći 8. januara, kad je Dunav zaledio, u vikendaškom naselju Bela Stena na Adi Forkontumac ostalo je desetak ljudi. Naselje je inače bez struje i vodovoda pa oni zavise od zaliha i onog što im se dostavi. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]