Devojčice
Društvo

Devojčice da imaju iste šanse kao dečaci

Izvor: 
Tanjug Uto, 11/10/2016 - 18:01

Današnji dan, 11. oktobar, obeležava se kao Međunarodni dan devojčica, a cilj je da se u javnosti podigne svest o tome da su devojčice „naša deca, koja treba da imaju iste šanse kao i dečaci", poručila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

– Želimo Srbiju u kojoj će sve devojčice imati iste šanse kao i dečaci u školi, fakultetu, zaposlenju, porodici i u svim segmentima društva, poručila je potpredsednica Mihajlović.

Devojčice u Srbiji, navela je ona, i dalje nailaze na prepreke, nemogućnost obrazovanja, nekad i na rane ili prisilne brakove, a kada porastu suočavaju se sa razlikama u platama samo zbog činjenice da su žene.

– To što je neko devojčica ili dečak nikada ne sme biti prostor oduzimanja šansi, poručila je Mihajlovićeva u izjavi za javnost.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, rekla je ona, zalagaće se za postizanje njihove pune ravnopravnosti, kako bi sve devojčice imale pravo izbora da ostvare sve svoje potencijale u srpskom društvu.

– Kao društvo smo odgovorni, a ujedno imamo priliku da utičemo na smanjenje nasilja nad devojčicama i ženama, smanjenje diskriminacije, kao i na unapređenje rodne ravnopravnosti i kulture nenasilne komunikacije, rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ujedinjene nacije su ovaj dan konstituisale 2011. godine u cilju promovisanja prava devojčica i povećanju svesti svih građana i građanki o neravnopravnosti na koje devojčice nailaze, zbog same činjenice da su devojčice.
MarketingNajnovije vesti