• Direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljana Lazić za 021 objašnjava kako da odaberete vakcinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ukoliko je prošlo više od 30 dana od preležanog kovida i osećate se dobro, možete da primite vakcinu, kaže u razgovoru za 021.rs direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljana Lazić.
     
    Epidemiološka situacija se postepeno smiruje u Južnom Banatu, kao i u ostatku Srbije, a iako obuhvat vakcinacijom za sada dobar, zdravstveni radnici se nadaju da će dostići nivoe na kojima se gradi kolektivni imunitet.   Samo kolektivni imunitet nas vraća u normalne tokove života, navodi dr Ljiljana Lazić i apeluje na sve koji do sada nisu imunizovani da dođu na punkt u svom gradu i prime vakcinu koja je za njih odgovarajuća.  

     
    Kako da znamo koja vakcina je za koga?
     
    Sve vakcine su efikasne u ispunjenju svojih ciljeva, objašnjava naša sagovornica.  
     
    „Ne može se reći da je jedna vakcina bolja od druge ili da neka nije efikasna, a svaka je sačinjena s istim ciljem na umu – da se podstakne imuni odgovor organizma i da se stvore antitela odnosno odbrambena sposobnost organizma na kovid infekcije. Putevi pravljenja vakcina su drugačiji, ali je cilj smanjenje oboljevanja, smrtnosti i prenos virusa u u populaciji. Naša Agencija za lekove registrovala je četiri vakcine – Fajzer,  AstraZeneku, Sputnjik V i Sinofarm, s razlikom u načinu ‘pravljenja’ svake od njih – jedne su vektorske, druge su RNK, a Sinofarm je najpribližnija vakcinama koje smo do sada primili tj. ‘mrtav’ virus, najbliža onima koje poznajemo. Dakle, razlika je samo u tehnologiji, ali je efekat identičan“, navodi dr Lazić.  
     
    Kako kaže, stiče se utisak da se veliki procenat građana opredeljuje za vakcinu po nekim afinitetima prema državama (geopolitički) ili uzimajući u obzir gde bi voleli da putuju, ali takvi kriterijumi ne bi trebalo da budu relevantni jer nečija želja da primi, recimo, Sputnjik V ili Sinofarm ne znači da su upravo to vakcine koje će smeti da primi.  
     
    „Lekari za određenu populaciji odlučuju i to isključivo prema informacijama koje daju naučnici, celokupna stručna javnost i nadležni organi, a konstantno pratimo svetska istraživanja na ovu temu. Često se građani pitaju kako su vakcine tako brzo napravljene, ali ne znaju da je tehnologija izuzetno napredna u odnosu na prošla vremena. Možete da birate vakcinu, ali je bitno i da pri dolasku na vakcinalni punkt prisutnom lekaru kažete svoje stanje i odgovorite na sva pitanja kako biste dobili vakcinu koja odgovara vašem organizmu“, proučuje direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.  
     
    Efikasnost vakcine znači da ona izaziva odgovor organizma na infekciju. Ta reakcija organizma, kaže dr Lazić, ne zavisi toliko od vakcine koliko od samog organizma, a meri se težinom kliničke slike.  
     
    „Dakle, vakcinisane osobe će, i u slučaju da se zaraze kovidom, imati vrlo blagu, stabilnu kliničku sliku u odnosu na nevakcinisane. To je zato što organizam vakcinisane osobe prepoznaje virusnu partikulu i adekvatno se brani, bez mogućnosti da nastane smrt, za koju smo videli da je mogući epilog kovid infekcije„, priča sagovornica 021.rs.  
     
    Inače, u ovom trenutku je u Srbiji od posledica kovid-19 infekcije preminulo više od 6.500 građana.  
     
    Kad primate, a kad ne primate vakcinu?  
     
    Jedina prava kontraindikacija (sekundarno, neželjeno dejstvo) kod vakcina protiv kovida je anafilaktički šok, koji se javlja ako neku vakcinu primi osoba koja je osetljiva na neku supstancu u vakcini. Sve ostalo je oprez i, kaže dr Ljiljana Lazić, građani treba da se posavetuju sa svojim lekarom ukoliko imaju neku nedoumicu o svom stanju, hroničnu bolest ili neko treće pitanje.  
     
    Ako trenutno imate neku akutnu bolest, vakcinacija se odlaže, a nikako dugoročno izbegava. To važi za alergije, temperature, ali i za bakterijske infekcije i upale. U slučaju da imate neku stanje ili ste na terapiji, to obavezno recite lekaru na punktu i dobićete drugi termin za vakcinu, kad ste zdravi i sigurni“, navodi naša sagovornica.  
     
    Isto važi za preležani kovid – trebalo bi da prođe najmanje 30, a najviše 90 dana od preležanog kovida da biste primili vakcinu, a ukoliko obolite od kovida nakon primljene prve doze, sačekajte potrebnih 30 dana da se oporavite od kovida i možete da primite drugu dozu.  
     
    Očekivane reakcije nakon primanja vakcine javljaju se od 24 do 48 sati nakon imunizacije. Prema rečima dr Ljiljane Lazić, ovakve reakcije mogu da se jave nakon bilo kog leka ili vakcine, s obzirom na činjenicu da organizam (vidno ili vrlo tiho) reaguje. Najčešće reakcije su bol ili otok na mestu uboda, malaksalost, temperatura, mijalgija – bol u mišićima i ponekad glavobolja.   „Svi simptomi kod najvećeg broja ljudi prolaze nakon najviše 48 sati i ne smatraju se komplikacijama. Ukoliko dobijete temperaturu, najčešći savet je uzimanje paracetamola, dok se za ostale pojave savetuje mirovanje. Ukoliko dobijete teži simptom, odmah se javite lekaru da  se to evidentira i isprati. To je moguće kod nekog ko ima srčane smetnje ili uzima već neku terapiju. Savetuje se da sačekate na punktu oko 15 minuta nakon imunizacije kako biste bili zbrinuti ukoliko krene malaksalost ili neka mučnina“, navodi dr Lazić.  
     
    Na pitanje 021.rs da li je bezbedno ili opasno da neko primi doze različitih vakcina, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo kaže da se to ne savetuje, iako jeste bilo primera gde su pojedinci dobili različite doze, ali nisu imali reakcije.  
     
    Često pitanje je – koja je razlika između Sputnjik V i Astrazeneka vakcine?
     
    Dr Lazić kaže da ove dve vakcine jesu obe vektorske (adenovirusne, gde je adenovirus nosač za gen koji omogućava stvaranje ‘spajk’ proteina i dovodi do stvaranja zaštitnog imuniteta), ali je različita koncentracija vektora zbog tehnika kojom su vakcine izrađene.   
     
    „Proizvođači su pravili ove vakcine s istim ciljem tj. ishodom, ali koristeći drugačije tehnike i vodeći se svojim istraživanjima, odlučili da se druga doza za Sputnjik V prima nakon tri nedelje, a kod Astrazeneke nakon 12 nedelja. Dakle, nisu potpuno identične“, navodi naša sagovornica.  
     
    Na pitanje 021.rs kada ćemo nakon primanja vakcine moći da skinemo maske, dr Ljiljana Lazić kaže da se to ne može reći jer sve zavisi od vremena kad će se stvoriti kolektivni imunitet.   
     
    „Ono što je bitno je da se tri do četiri nedelje nakon primanja druge doze vakcine smatra se da je osoba bezbedna, da je smanjena mogućnost obolevanja od težeg oblika i da je imuni odgovor na zavidnom nivou. I dalje možete da se inficirate kovidom i jako je bitno da primenjujete sve mere. Moj apel svim građanima je da izdvoje malo vremena i odu da se vakcinišu jer ćemo samo na taj način epidemiju staviti po kontrolu„, zaključuje gošća Radija 021, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljana Lazić.

    Ukoliko je prošlo više od 30 dana od preležanog kovida i osećate se dobro, možete da primite vakcinu, kaže u razgovoru za 021.rs direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljana Lazić.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo