Društvo

DOLOVO: Da li učitelj sa presudom može da radi u školi?

Pančevo, Pet, 26/10/2018 - 08:33
Vladimir Đoković


Pošto konkurs za direktora osnovne škole u Dolovu nije blagovremeno završen, a bivšem direktoru, koji je konkurisao za još 4 godine, je mandat istekao na čelu škole “Aksentije Maksimović “ je v.d. direktorka iz škole u Glogonju. Neki mediji izneli su zamerke doskorašnjem direktoru Peđi Bogatinčeviću da je navodno zaposlio Željka Ivkovića koji ima pravosnažnu sudsku presudu za krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

- Željko Ivković je bio vršilac dužnosti direktora 2010. godine a ja sam tek posle postao direktor škole u Dolovu. Nisam ga ja zaposlio već je u školi radio mnogo pre nego što sam ja postao direktor. U kontinuitetu je zaposlen u školi kao učitelj. Dobio je presudu koju je dobio a ja sam kao direktor o toj presudi obavešten. Ja mislim da sam postupio po zakonu kada nisam preduzimao nikakve dodatne mere protiv Ivkovića. Zato što se njegovo krivično delo, odnosno presuda,  ne  vezuju za posao koji obavlja. Rukovodilac škole i školske imovine sam bio ja, kao direktor, a ne on kao učitelj u nastavi. Društvo učitelja koje je kako tvrdi presuda oštetio on je tako obeštećivao od zarade svakog meseca, rekao nam je Peđa Bogatinčević.

Od Višeg suda u Pančevu dobili smo informaciju o presudi Željku Ivkoviću. Prvostepeno pred tim sudom on je osuđen novembra 2015. godine. Viši sud ga je oglasio krivim zbog “izvršenog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i osudio na kaznu zatvora u trajanju od dve godine uz izrečenu meru bezbednosti zabrane vršenja svih poziva delatnosti i dužnosti, koji su vezani za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovođenje tuđom imovinom ili za čuvanje te imovine, za period od dve godine”. Marta 2016. godine Apelacioni sud u Beogradu donosi drugostepenu presudu Željku Ivkoviću. Presuda Višeg suda u Pančevu preinačena je “ u delu odluke o krivičnoj sankciji” i to “ tako što je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja će se izvršiti na taj način što okrivljeni ne sme napuštati prostorije u kojima stanjuje, osim u slučajevima propisanim zakonom, koji uređuju izvršenje krivičnih sankcija, te da će ukoliko samovoljno napusti prostororije u kojima stanuje jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova, odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u Zavodu za izvršenje kazne zatvora”. Meru bezbednosti koju je izrekao Viši sud - Apelacioni sud je potvrdio.

U informaciji koju smo dobili od Višeg suda u Pančeva navodi se da je Željko Ivković kriv zato što je od marta 2011. do septembra 2012. u Pančevu i Dolovu “prekoračio granice ovlašćenja, koje je imao kao odgovorno lice – predsednik Udruženja građana “Društvo učitelja Pančevo” i tom udruženju naneo štetu u ukupnom iznosu od 1.700.350 dinara, na taj način što je suprotno odredbama Statuta tog udruženja bez neophodne saglasnosti Izvršnog odbora, prihvatio ponudu Udruženja za razvoj Dolova za zasnivanje partnerskog odnosa, radi učešća u projektu univerzalni fond obrazovanja Srbije, što je između ostalog podrazumevalo i plaćanje navodnih administrativnih taksi Londonskom fondu obrazovanja, radi apliciranja za dobijanje finansijskih sredstava u iznosu od 3.500.000 funti, a potom je bez odobrenja izvršnog odbora sačinio i potpisao 46 odluka da se sa računa Udruženja u banci podiže novac radi navodnog plaćanja tih taksi, nakon čega je sa tog računa 58 puta podigao gotov novac, koji je zajedno sa svojim novačanim sredstvima u više navrata uplaćivao fizičkim licima u inostranim zemljama, uplativši tako ukupno 3.944.579 dinara, od čega 2.244.200 dinara svog novca, a 1.700.350 dinara od novca Udruženja društvo učitelja Pančevo, kojem je  u tom iznosu prouzrokovana šteta.”

Prema aktuelnim podacima Agencije za privredne registre postoji udruženje građana “Društvo za razvoj Dolova” koje je osnovano marta 2002. godine a statut je donelo marta 2011. godine. Oblast ostvarenja ciljeva je ekonomski i kulturni razvoj Dolova.  Zastupnik Društva je izvesni Željko Ivković a naveden je i JMBG. A sedište Društva je u Dolovu, u ulici Kralja Petra Prvog, na broju 51.

U razgovoru sa Bogatinčevićem zainteresovali smo se i za to kako sa pedagoškog i ljudskog shvatanja izgleda kad lice pravosnažno osuđeno za zloupotrebu službenog položaja kroz koju je nanelo štetu od 1,7 miliona dinara, predaje nižim razredima osnovne škole.

- Kao odgovorno lice u školi postupao sam po zakonu. Bez obzira na ono što ja lično mislim. Kao direktor ne mogu da presuđujem ni pedagoški ni ljudski, odgovorio je Bogatinčević.

Ivkovićev status u školi bio je predmet interesovanja gradske prosvetne inspekcije, potvrdio je Bogatinčević.

- Oni nam nisu naložili da Ivkoviću damo otkaz već su tražili da se dodatno raspitamo. Pa smo kao škola pisali Inspektoratu za rad Ministarstva rada, Ministarstvu prosvete i inspekciji rada u Pančevu. Jedino nam je gradska inspekcija rada odgovorila, ali odgovor nije bio konkretan a naše tumačenje je bilo da mu je status nepromenjen. O svemu smo obavestili gradsku prosvetnu inspekciju koja nam je odgovorila da postupimo po mišljenju nadlženih adresa kojima smo uputili zahtev za mišljenje. I da ih o tim mišljenjima kada ih dobijemo, objašnjava Bogatinčević.

Prema informacijama koje smo dobili od doskorašnjeg direktora škola ali i aktuelnog kandidata za budućeg direktora – konkurs bez obzira na medijske objave nije poništen.

- Škola, pa ni ja kao učesnik konkursa za direktora škole, nismo obavešteni da je konkurs za direktora poništen. Normalno bi bilo da se konkurs sprovede do kraja i da bude izabran direktor škole. Ali s obzirom na odugovlačenje koje je u toku – izgleda da je moguće da će biti poništen. Kao stalno zaposleni ja sam, prema zakonu, vraćen na slobodno radno mesto u nastavu. Kolega, konkurent za mesto direktora, koji nije zaposlen za stalno sada ima puno manje časova fizičkog vaspitanja, objašnjava situaciju oko konkursa Peđa Bogatinčević koji je i nezavisni odbornik u Skupštini grada Pančeva.
MarketingNajnovije vesti