• DOLOVO: Školarci na radionici „Budi deo prirode“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nedavno su učenici dolovačke škole realizovali edukativni izlet pod nazivom „Budi deo prirode“ kao deo projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“. Tu radionicu organizaovalo je udruženja „Srbija moj dom“, a deca su imala priliku da se najpre u prostorijama Doma kulture „25. maj“ u Dolovu upoznaju sa postavkom izložbe „Vetar, pesak, čovek“ – Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. Đaci su imali jedinstvenu priliku da izložbom prošetaju kroz vekove i upoznaju se sa Deliblatskom peščarom, njenim postankom i delovanjem čoveka na ovim prostorima.

    Nastavak druženja preselio se na Leanku, posetom zapadnog dela SRP Deliblatska peščara – lokalitet Volovske paše, gde su đaci kroz šetnju stazama jelena i košuta kroz različite edukativne radionice imali priliku da se upoznaju sa jedinstvenim predelima Deliblatske peščare, biljnim i životinjskim vrstama, dok su kroz praktične eko radionice naučili kako se čuva priroda i koliko je ovaj rezervat prirode bitan za očuvanje. Sa vidikovaca Volovskih paša đaci su posmatrali i ples vetrenjača i najveći vetropark u Srbiji „Čibuk 1“ saznavši kako se proizvodi struja zahvaljujući energiji vetra i obnovljivim izvorima energije.

    Uvidevši negativan efekat čoveka na prirodu dolovački đaci su samoinicijativno krenuli u  akciju prikuljanja ambalažnog otpada, postavljajući pitanje zašto čovek ne vodi dovoljnu brigu o prirodi.

    Šetnjom dinama ove poslednje oaze uz ekološke časove, đaci su po obilasku rezervata posetili crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Leanci, kao i salaš porodice Brzovan, gde su uz domaću lenju pitu i bundevaru imali prilike da čuju i slatku priču o proizvodnji meda i značaju očuvanja pčela, ali i da popodnevno druženje upotpune u društvu konja i domaćih životinja.

    Na osnovu impresije i doživljaja sa izleta i ekoradionica iz Deliblatske peščare đaci će u naredne dve nedelje imati priliku da se na literarnom konkursu takmiče za najlepšu priču pod naslovom „Veliko srce za poslednju oazu“. Nakon proglašenja najlepših radova, učenicima će se uručiti diplome, a u prostorijama OŠ Aksentije Maksimović iz Dolova imaće i priliku da pogledaju dokumentarne filmove o Deliblatskoj peščari i zaštiti životne sredine.

    Koordinator projekta, mast. inž. polj. Bojan Vojnov ovom prilikom je najavio i veliku akciju čišćenja zapadnog dela Deliblatske peščare koja je predviđena za 7. novembar, kao i foto konkurs „Ja volim prirodu, a ti“, koji je namenjem mladima uzrasta od 15 do 30 godina, a koji traje do 18. novembra, najbolje fotografije iz oblasti zaštite životne sredine po završetku konkursa biti nagrađene.

    Projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama” sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, a i uz podršku kompanije Vetroelektrane Balkana, Vojvodina šume, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

     

    Nedavno su učenici dolovačke škole realizovali edukativni izlet pod nazivom Budi deo prirode kao deo projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“. Tu radionicu organizaovalo je udruženja Srbija moj dom, a deca su imala priliku da se najpre u prostorijama Doma kulture 25. maj u Dolovu upoznaju sa postavkom izložbe Vetar, pesak, čovek 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo